71

ООН прие плана за Нулеви отпадъци, предложен от съпругата на Ердоган

Решението за „нулеви отпадъци“, представено от Турция в рамките на плановете за борба с климатичните промени и устойчиво развитие, беше прието от Общото събрание на ООН.

 

С това решение Общото събрание обяви 30 март за Международен ден на нулевите отпадъци.

АА

„Проектът за нулеви отпадъци“, осъществяван под егидата на съпругата на президента Ердоган, Емине Ердоган, беше подкрепен и се доразвива в световен план с решението на ООН.

 

С резолюцията генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приканва да се създаде консултативен съвет от доброволци и изтъкнати личности, който да служи в продължение на 3 години, въз основа на знания, опит и експертизи, за насърчаване на местните и национални инициативи за нулеви отпадъци.

 

Резолюцията насърчава държавите-членки и ООН и други международни и регионални организации да прилагат инициативи за нулеви отпадъци.

 

ООН взе решение за организиране на среща през 2023 година на тема „10-годишна рамкова програма за устойчиво производство и модели на потребление“.

 

Емине Ердоган се срещна с генералния секретар на ООН в Ню Йорк по време на 77-ата среща на Общото събрание на ООН през септември.

АА

Първата дама на Турция заяви: „За да постигнем целите на Парижкото споразумение и Програмата за устойчиво развитие до 2030 г., ние признаваме силната връзка между правилното управление на отпадъците и изменението на климата и възприемаме начини за предотвратяване, намаляване, рециклиране и повторно използване на генерираните отпадъци. 

 

Ние се ангажираме да насърчаваме подхода за нулеви отпадъци в световен мащаб и да споделяме най-добри практики за по-широкото му признаване и прилагане."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Западняк

Западняк

16.12.2022 | 04:10

Това е най-големият виц - инициатива за нулеви отпадъци идваща от Турция. Следващата инициатива на ООН ще бъде да превърнем всички вълци във вегетарианци. Тази организация е паразит който не заслужава да съществува.

Отговори
1 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?