Следвайте ни

ООН предлага обучение и работа за сирийски бежанци в Турция

viber icon

В рамките на проект на ООН се създават възможности за заетост за сирийците, пребиваващи в Турция чрез засилване на сътрудничеството и връзките за солидарност между тях и местните хора в селскостопанската област.


Проектът има цел да осигури заетост в селскостопанския сектор, на около 3000 сирийци, пребиваващи в Турция. Първият етап на проекта стартира в Шанлъурфа, турска гранична провинция, която приютява половин милион сирийски бежанци. 


Проектът се провежда съвместно от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ОПЗ) и турското правителство и е финансиран от Европейския съюз.


Говорейки пред в. Хюриет, Виорел Гуту, представител на ОПЗ в Турция и подрегионален координатор за Централна Азия, подчерта значението на инициативата, която има за цел да постигне широкообхватна социално-икономическа интеграция на сирийските бежанци, като същевременно насочи вниманието към предизвикателствата, пред които са изправени, особено в процеса на пандемия.


„Пандемията беше голямо предизвикателство за всички нас по различни начини. Но въздействието ѝ най-силно засегна най-уязвимите лица, които работят в селското стопанство, 90 процента от които живеят в крайна бедност “, каза Гуту, като отбеляза, че 94 процента от сирийските бежанци работят като сезонни селскостопански работници и 64 процента от тях имат трудности при намирането на работа по време на пандемията.


Гуту заяви, че проектът работи за снабдяване на тези общности със знания, подкрепа и свързване с работодателите.


За проекта бяха избрани общо 10 провинции с най-висок селскостопански потенциал и сирийско бежанско население, разположени предимно в южната и източната част на Турция.


В рамките на инициативата общо 3000 души ще получат професионално обучение.


Проектът също така дава възможност на 1500 сирийци да получат краткосрочна заетост в земеделски райони.


Близо 50 процента от заетите в проекта са жени.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?