71

ООН поиска $1 милиард за оцелелите от земетресението в Турция

Организацията на обединените нации отправи призив за $1 милиард за подпомагане на 5,2 милиона оцелели от най-разрушителното земетресение в съвременната история на Турция. Броят на жертвите в Турция днес достигна 38 044 души. 

 

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик беше затрупан с въпроси защо призивът за Турция е насочен само към 5,2 милиона души, когато според ООН и правителството повече от 15 милиона души са били засегнати. 

 

„Това е числото, което представиха, за да се съсредоточат върху хората, които най-спешно се нуждаят от хуманитарна помощ и където ООН може да бъде най-ефективна“, добави Дюжарик. Той потвърди, че Турция има „много ефективна система за търсене и спасяване и хуманитарна система“.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви апел за $1 милиард за Турция, като обяви, че парите ще позволят на хуманитарните групи бързо да увеличат подкрепата си за ръководените от правителството усилия за подпомагане, включително осигуряване на храна, защита, образование, вода и подслон на оцелелите от земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 на 6 февруари, които опустошиха Южна Турция и Северозападна Сирия.

 

„Нуждите са огромни, хората страдат и няма време за губене“, каза Гутериш. „Призовавам международната общност да активизира и да финансира изцяло това критично усилие в отговор на едно от най-големите природни бедствия на нашето време.“

 

Той припомни, че „Турция е дом на най-големия брой бежанци в света и проявява огромна щедрост към своите сирийски съседи от години“, така че е време светът да подкрепи турския народ.

 

Повече от 1,74 милиона бежанци живеят в турските провинции, засегнати от земетресенията, според агенцията на ООН за бежанците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?