46

ООН: Най-малко 8500 цивилни са загинали в Украйна

Освен официално известните жертви от войната в Украйна, има опасения за още хиляди загинали.

Около 8500 цивилни граждани са били убити от началото на руската инвазия в Украйна, заяви днес агенция на ООН, цитирана от Ройтерс. Тя допълни, че има опасения за още хиляди непотвърдени смъртни случаи.

Службата на Върховния комисар за правата на човека заяви, че между началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. и 9 април 2023 г. са загинали 8490 души, а 14 244 са пострадали.

Агенцията от много време заявява, че тези данни са само "върхът на айсберга", тъй като има ограничен достъп до зоните на бойни действия.

Повечето от жертвите са регистрирани на контролирани от украинското правителство територии, подложени на атака от русите сили. 3927 души са загинали в Донецка и Луганска област, където се водеха ожесточени сражения.

"Службата на Върховния комисар за правата на човека смята, че в действителност броят на жертвите е по-висок, тъй като информацията за някои места, на които е имало тежки сражения, се бави и някои данни все още нямат потвърждение", се казва в изявление на агенцията.

Руските сили засилиха офанзивата си в източната Донецка област, където няколко населени места са под тежки бомбардировки. 

Миналия месец разследващ орган, упълномощен от ООН, установи, че руските сили са извършили "безразборни и прекомерни" нападения в Украйна. Русия отрича да взима на прицел цивилни или да извършва зверства.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тръмп е прав за задокеанската агресия включително и в Европа

Тръмп е прав за задокеанската агресия включително и в Европа

11.04.2023 | 21:05

Стига с тези господари на света ФАЩ. Докога ще тероризират Европа!

Отговори
3 0
Милиардите долари и евро са допринесли за това!

Милиардите долари и евро са допринесли за това!

11.04.2023 | 20:59

Милиардите долари и милиардите евро и въоръжението което се доставя за да се убиват мирни граждани в двете републики на руската федерация ДНР и ЛНР са главната причина за тези жертви. Всеки изстрел срещу двете републики е натовска агресия! Задокеански агресор да си отива на собствения континент каква работа има в Европа!

Отговори
3 0
Тези хилядите избити цивилни, сред тях и деца

Тези хилядите избити цивилни, сред тях и деца

11.04.2023 | 19:24

са освободените от “нацистите наркомани”. Веднъж завинаги и окончателно. Русский мир…

Отговори
3 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?