71

ООН: Мащабът на земетресенията в Турция е безпрецедентен

Алваро Родригес, постоянният координатор на ООН в Турция, сподели, че е бил свидетел на много земетресения и войни през цялата си кариера, но мащабът на земетресенията от 6 февруари е безпрецедентен, създавайки драматични разрушения.

 

„И преди съм бил и съм работил в земетръсни зони като Пакистан и Танзания. Освен това съм от Чили. Ние преживяваме земетресения всеки ден в Чили. Накратко, свикнал съм със земетресения. Мащабът на тези земетресения обаче не е бил виждан досега“, съобщи Родригес пред турския всекидневник Милийет след посещението си в засегнатата от земетресението провинция Кахраманмараш.

 

Той също така подчерта, че разрушенията в градовете, причинени от земетресенията, са на драматично ниво.

 

Засягайки друг въпрос, който привлече вниманието му в земетръсната зона, Родригес заяви, че намесата на държавата е била адекватна за такава голяма площ на разрушения.

 

„Изключително впечатляващ е и мащабът на извършената интервенция. Гражданите понякога могат да се оплакват и да критикуват бавността на тази намеса, която виждаме. Но ние говорим за 11 провинции и около 15,5 милиона души. Следователно да можем да отговорим на всички нужди е изключително трудно“, допълни Родригес.

 

Той също така подчерта, че международната подкрепа и помощ, които се събраха веднага след земетресенията, също са впечатляващи.

 

„Може би най-сърцераздирателното е мъката на хората. Когато отидохме там, видяхме бащи и майки в голяма тъга и болка. Те наблюдаваха екипите за търсене и спасяване и се опитваха да издирят децата си. Имаше и гняв и разочарование в хората, те бяха много разстроени“, изрази Родригес.

В отговор на критиките, че процесът е бавен в призива на ООН за $1 милиард помощ, Родригес припомни, че заедно с Турция са поискали помощ и много части на света, по различни причини.

 

„Имаше подобни призиви към Украйна и Сирия по времето, когато Турция се нуждаеше от подкрепа, и всички те се развиха в една и съща седмица, бурните събития в Африка и Етиопия се случиха по едно и също време.“

 

„Следователно търсенето на хуманитарна помощ е по-голямо от предлагането. Има и много причини за това, като глобалната инфлация и рецесията в икономиката“, обясни той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Изходът е елементарен, за да няма подобни катаклизми.

Изходът е елементарен, за да няма подобни катаклизми.

25.02.2023 | 15:27

Седалището на ООН, да не е във ФАЩ. И изключването и от него. С всички последици и изолация от другите около 200 членки! Или създаване на нов орган. Което е по-вероятно!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?