49
Следвайте ни

Омикрон нагази в Турция, властите: "По-бързо бустерни дози"

10 на сто от всички нови положителни случаи на COVID-19 са на новия вариант

viber icon

Вариантът Омикрон вече представлява повече от 10 на сто от всички нови положителни случаи на COVID-19, съобщи здравният министър Фахретин Коджа, призовавайки гражданите да си направят бустерни ваксини.


В изявлението си Коджа посочи, че бързо разпространяващият се вариант Омикрон завладява особено многолюдните градове в Турция.


Здравният министър припомни, че мерките, прилагани по време на пандемията, като носене на маски, социално дистанциране и ваксини, ще бъдат основна спирачка за разпространение то на варианта омикрон. 


Желателно е да избягваме особено по новогодишните празници, претъпкани и лошо вентилирани среди.


„Въпреки че данните вече ни показват, че този нов вариант не увеличава значително хоспитализацията и интензивното лечение, трябва да не пренебрегваме мерките срещу Сovid-19. Делът му е очевиден в общия брой нови случаи и той нараства значително с всяка седмица.“, каза Коджа.


"Това развитие е нещо, поради което трябва да бъдем по-внимателни и да се ваксинираме навреме. Значението на бустер дозата в новата ситуация се увеличи осезателно", каза той. "Тези, които са направили последните си ваксини преди три месеца или по-рано, трябва да си направят бустерни дози", допълни Коджа.


Турските здравни власти наскоро намалиха периода на изчакване за бустерна ваксина от шест месеца на три месеца в опит да предотвратят така наречената пета вълна от инфекции, този път от варианта на Омикрон.


Страната отчита средно по 20 хил. положителни случая ежедневно, като дневният брой на смъртните случаи е около 150 души.


Засега Турция не предвижда промяна в контролно-пропускателните мерки за влизане в страната, както и няма почти никакви Covid-19 ограничения, освен вече съществуващите.


Вариантът на Омикрон, открит за първи път в Южна Африка, се разпространи бързо в Европа и Съединените щати. Засега той се разпространява по-слабо на Балканите. Но навсякъде се отчита процентно увеличение на новите Омикрон случаи. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?