49

Оля Ал-Ахмед: Сирия е в руини, но заради санкциите не получава помощ

Сирия също пострада много от земетресението в съседна Турция и ситуацията в граничните райони е катастрофална. Страната обаче не получава нужната помощ от Европа, а и от света. Това обясни журналистката Оля Ал-Ахмед в ефира на "България сутрин". 

"Сирия е под руини. Положението е изключително критично. Страната имаше нужда от хуманитарна помощ още преди тази катастрофа. Много е труден достъпът до населените места, защото една част от тях се контролират от бунтовниците, а друга - от правителството", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че не би трябвало хуманитарната помощ да бъде възпирана от наложените санкции. 

"Народът страда от тези санкции. Браво за даренията, но не трябва да се делим на народи и нации", настоя Оля Ал-Ахмед и допълни, че стотици хора в ЕС са искали да дарят средства за Сирия чрез системата Paypal, но тя е била блокирана. 

"Говорих лично с генералния директор на Българския червен кръст проф. Гигов, който ме увери, че по сметката, която е дадена на страницата на БЧК, парите се събират общо, отиват в Женева и се разпределят от Червения кръст и Червения полумесец за Турция и Сирия. Кой може да даде гаранция дали тези пари наистина ще стигнат до Сирия?", каза още Оля Ал-Ахмед. 

Тя отправи апел към дарителите да изпращат повече одеяла, детски дрешки и лекарства.

"Летищата в Сирия работят. В други медии чух, че летищата не работят, което не е вярно. ОАЕ помогнаха с хуманитарна помощ и строят военнополева болница. Дори правителството на афганистанските талибани помогна. Исторически пробив - Израел помогна чрез трети лица. Защо Европа да не помогне на Сирия?", посочи журналистката.

И разказа, че от Варна към Сирия е тръгнала с частна линейка с парамедици. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
بشار الأسد - جزار الشعب السوري!

بشار الأسد - جزار الشعب السوري!

09.02.2023 | 22:26

بشار الأسد - جزار الشعب السوري!

Отговори
4 1
وألا تمر بالجزار الأسد الذي دمر مدنهم!

وألا تمر بالجزار الأسد الذي دمر مدنهم!

09.02.2023 | 22:25

بالطبع ، يتم جمع المساعدات لسوريا ، هنا وفي جميع أنحاء أوروبا! لكن الناس يريدون أن تذهب المساعدات مباشرة إلى الناس الذين عانوا من الزلزال الجهنمي ، وألا تمر بالجزار الأسد الذي دمر مدنهم!

Отговори
4 1
И кого лъжете Баба и Дядо от село

И кого лъжете Баба и Дядо от село

09.02.2023 | 22:06

И кък бе Шорошоядска пасмино ненагледна вие умните и красивите като Лена парапета и Матата на Хари ша ги дадете помощите на правилните хора а не на Асад Кък ща стане тва на терен Сиде бе Пинокиовци що съ опитвате да ни вземате за офци Нъл гледам като пътувам ко става във Сирия Прос то като просто Киро или оня от Банкя дет се разбира със простите на кой от вашите хора евентуално ша изсипете манната небесна На хората вашите хора от Сирийският Майдан ли И да съ докопате ако е възможно да петрола на Сирия и нейното политическо и географско положение Няма ви стане играта Мародери

Отговори
4 8
Разбира се

Разбира се

09.02.2023 | 21:46

И още нещо за сведение на товарищ Оля - санкциите са срещу режима на АSSад, а не срещу обикновените сирийци!

Отговори
15 2
Разбира се

Разбира се

09.02.2023 | 21:45

Разбира се, че се събират помощи и за Сирия, както тук така и в цяла Европа! Само че искат хората помощите да стигнат директно до хората, пострадали от адския трус, а не да минават през касапина Асад, който разруши градовете им!

Отговори
14 2
Вижте как лъже мамин Манолчо

Вижте как лъже мамин Манолчо

09.02.2023 | 20:45

На фона на тази новина от Оля Ал тире Ахмед вижте как ви лъжат шорошоядната чииииииййфутска пасмина Че събират не само помощи за Турция а и за Сирия А всъщност всичко събрано ще отнесат у Окрайната и там на останалите все още сиромаси скъпо и прескъпо да продадат със тяхните Окрайнски приятели чиииииййфути

Отговори
4 13

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?