1939

Оля Ал-Ахмед: С Горбачов говорихме за любов, а Ку-Ку бенд го разплака!

Михаил Горбачов, който почина на 91 години на 30 август, бе доста интересна и противоречива личност. “Перестройката е главното дело на живота ми, тя помогна да се сложи край на тоталитарната система“, заяви някога последният президент на СССР, който получи Нобелова награда за мир след като сложи край на Студената война. Малко хора в България са имали възможността да общуват с него, аз бях една от тях в качеството си на негов преводач в „Шоуто на Слави“ по bTV.

Обикновено с гостите се запознавах непосредствено преди ефир в гримьорната. Но този път, за предаването на 4 май 2002 година, гостът беше специален. Слави ме помоли да поема Михаил Горбачов от отварянето на вратата на колата. Бащата на Перестройката пристигна  около 20 часа, половин час преди началото на предаването с БМВ С 3333 КА на НСО, съпроводен от ескорта на няколко коли с черни стъкла. Посрещна го изтупаният в строг тъмен костюм Александър Томов, който ме представи на Михаил Горбачов. Първите думи, които изрече лидерът на СССР бяха: "Ой, какая красавица!“ След като ахна с дълбока въздишка, той ми подаде ръка, прегърна ме и разцелува три пъти. После с Томов влязоха прегърнати из лабиринтите на НДК, съпроводени от тълпа гардове от НСО. По пътя към гримьорната Горбачов се спря и отвори голям брониран куфар. Порови в него и извади подаръци за Слави. Посрещна го и тогавашната шефка на Би Ти Ви Светлана Василева. „О, началство!“, възкликна Горбачов, когато му я представиха. В предварителния разговор с тогавашния шеф на сценаристите Росен Петров гостът сподели моменти от живота си, споменавайки, че баща му е раняван по време на Великата Отечествена война. Горбачов не пропусна да каже, че Рупърт Мърдок му е приятел и е издал първата му книга. Студиото на Слави беше претъпкано в онази знаменателна вечер. В гримьорната НСО не допускаше никого. С Горбачов бързо намерихме общ език. Той непрекъснато ме обсипваше с комплименти за „екзотичната ми външност, комбинирана с перфектен руски език без акцент“, както се изрази той.

За целувките и любовта

Дълго беседвахме преди ефир на различни теми. Няма да повярвате, но главната тема беше любовта! Михаил Сергеевич ме попита дали съм чела книгата му, аз откровено казах: „Не, не съм я чела, но някой ден сигурно ще стигна и до нея...”. Той не се засегна ни най-малко, продължихме да си беседваме. Тогава Александър Томов, по чиято покана беше Горбачов в България, се намеси в разговора с думите: ”Тя чете книги за любов, Михаил Сергеевич!”.  Горбачов го погледна с недоумение, погледна мен, хвана ме нежно за ръката и каза: „ Така като я гледам..../ пауза и лека усмивка/, тя не си губи времето да чете за любов, тя се занимава с любов! Любовта е изписана на лицето ѝ!”. Последва дълъг смях. Беше забавно. Никога няма да забравя тембъра на гласа му и специфичното му обръщение конкретно към мен. Историята пък ще помни, че след като свърши предаването, той стана и ме целуна три пъти в ефира. На следващия ден този момент беше във всички вестници. Всъщност с Горбачов се целунахме три пъти – преди, по време и след шоуто на Слави.

„Ти се опитваш да ме разконцентрираш преди шоуто, но досега никой не е успял!“, ми каза Горбачов в гримьорната. Аз смело му отвърнах, че може и да съм първата. Той бе ценител на красотата във всичките ѝ форми. Това наистина е история, защото независимо какъв политик бе Горбачов, той безспорно бе и ще остане историческа личност. На въпроса ми „Какво правите в свободното си време?“, еднозначно отговори: „В свободното си време се чувствам свободен човек! Свободен да си почивам сред природата, свободен съм да общувам с различни интересни хора, свободен съм да се възстановявам от битките.“ Беше даден старт за начало на предаването. Напрежението ескалираше. Не бях виждала това студио по-препълнено с публика. Не знам обаче дали зрителите преобладаваха или гардовете на НСО. Заедно с фотографите от медиите снимаше и Иван Кулеков. Направи ми впечатление, че млад костюмиран и добре изглеждащ мъж правеше снимки ... с часовника си. Навремето нямаше смартфони. На първия ред, непосредствено преди появата на Горбачов седна Александър Томов, а отзад беше бъкано от евролевичари, които бяха изкупили почти цялата зала за „свои хора“.

Горбачов беше интересен събеседник. Изпипваше всяка една фраза, всяко едно изречение. Той говореше убедително и омайващо, спокойно и достъпно. Не с въпросителни, а с твърдо повествователни изречения. Беше превъзходен лектор. Но въпреки спокойния тон, това беше най-напрегнатият ефир за цялата ми професионална практика на преводач. Тъй като гостуването на бащата на перестройката бе в навечерието на 9 май, „Ку-Ку бенд“ изпълниха за специалния гост известната песен „ День победы“. Михаил Горбачов се разплака по време на песента.

Защо плака Михаил Горбачов?

Доколкото си спомням Михаил Сергеевич се просълзи два пъти по време на предаването. Горбачов бърса сълзите си и при спомена за съпругата му Раиса. Зазвучаха акордите на песента „День Победы“, Деси, солистката на „Ку-Ку бенд“ запя песента с невероятно чист глас. Лицето на Горбачов се промени. Той затвори за миг очи. Разплака се, сълзите му се стичаха бавно по време на песента. Извади бяла кърпичка и ги попи... В очите на неколцина присъстващи също проблясваха сълзи. „Тези момчета ми бръкнаха в душата...Това наистина е най-доброто, най-човешкото изпълнение което съм слушал на песента „День победы!“ Винаги съм мечтал да чуя тази песен без военни тръби и фанфари. На 9 май съм на парад, след това на голям прием. Но подаръкът, който ми направихте с това изпълнение обаче, не може да се сравни с нищо. Вие много ме развълнувахте. Не съм очаквал, че ще ми поднесете толкова емоции“, каза Михаил Сергеевич зад кулисите. „Как няма да изпълним песента добре. Две години в казармата това съм свирил. Мислих да организирам дори военен хор. Радвам се, че се получи“, сподели шефът на бенда Евгени Димитров-Маестрото. „Имате великолепен бенд и ще се подготвя да пея с него, когато ви гостувам през 2005 г“, обеща тогава Горбачов на Слави.

Така той намекна да се видят отново, както сам написа тогава в книгата за гости. „За мен беше чест, че ми гостувахте, г-н президент", каза на прощаване Дългия и се изпъна като войник, след което му се поклони. Публиката в студиото като по команда стана на крака, за да изпрати с овации и бурни аплодисменти човека, променил света.

Разменените подаръци

Пет минути преди шоуто лидерът Александър Томов не знаеше, че Михаил Горбачов ще подари на Слави единствения екземпляр фотография от ценна семейна колекция. На снимката е любимата му съпруга Раиса със семейството. Горбачов обясни, че на старата фотография са жена му, дъщеря му Ирина, зет му Анатолий и голямата му внучка Ксения. Тази снимка му била любима, въпреки това той я подари на Слави надписана.

„Казах му само, че е прието на водещия да се подари нещо“, бяха думите на Томов. Слави също измислил сам дара си за Горбачов – урна с пръст от долината на мъртвите в Плевен, погребала хиляди руски войници. Навръх Великден той и сценаристът Росен Петров се разхождали около „Панорамата“ в града. Слави се навел и гребнал шепа пръст в кутийка. Така се родила идеята за интересен подарък с българска изстрадала земя. Дългият и Горби си размениха подаръци със силна символика и личен сантимент.

О' Шипка!

Разговорът бе в разгара си. И точно в този разгар Горбачов и Слави ме забравиха. Напълно бяха изключили, че комуникират благодарение на мен. Те просто си говориха, а аз трябваше да успявам да превеждам мислите им преди да ги изрекат!!! Ставаше все по-напрегнато. Говориха бързо...В един момент Горбачов изрече „О' Шипка“! В бързината го преведох като „ошибка“, което означава „грешка“. Звучат напълно еднакво и в светкавичния разговор между двамата не успях да догоня смисъла....И, ето я – грешката в ефир! „Ошибка“ вместо „О' Шипка“. Да, това бе грешка при превода, признавам. „Изгубени в превода“, но кой извлече полза от това? Малко след този гаф се появи пицария „ О' Шипка“! Една фонетична грешка доведе до търговска марка, които сигурно би трябвало да ми дават процент от печалбата заради измисляне на името! Шегувам се, разбира се! Стресът при симулантния превод е голям. Напрежението и отговорността са неимоверни. Мисълта ми трябва да върви успоредно с тази на събеседниците. Човекът не е машина, човешко е да се греши... Въпреки това в студиото грешката се прие за смешка, а историята я запомни с добро или с лошо, вече няма значение. Важното е, че когато влезете да хапнете нещо в ресторантите „О' Шипка“ знаете кой е "кръстникът"!

На сбогуване в гримьорната на Би Ти Ви единственият президент на СССР Михаил Горбачов обеща на Слави Трифонов, че при следващото си гостуване в шоуто ще пее заедно с бенда. Горби дори призна, че непрекъснато пеел на Раиса без да знае и нотка. Накрая го качиха в автомобила и кортежът скоростно потегли по бул. „Витоша“. „Имаме частна среща“, обясни тогава Александър Томов. На тази строго секретна среща мен не ме взеха, въпреки желанието на Горбачов, който за трети път на прощаване ме целуна отново. Докато всички взимаха автографи на книгата му, аз демонстративно и с лек намек му подадох един цял неизползван лист светло зелени купони, с които пазарувахме през 90-те...На тях той написа : „Оленьке с любовью!“ /„ На Оля с любов“/.

Горбачов тогава и сега:

2002 г :

„Имам добри впечатления от политиците ви, те са интересни", заяви тогава бившият съветски президент след среща с тогавашния шеф на парламента Огнян Герджиков. Преди това гостът вечев се бе видял с президента Георги Първанов и премиера Симеон Сакскобургготски. Тогава бащата на Перестройката беше на мнение, че е по-добре България и Русия да вървят заедно към обединението на Европа, но е разбираемо, ако скоростта им е различна. Трябвало да се търси асоциирано членство на Русия в ЕС, както и начин страната да участва при обсъждания на проблемите, с които НАТО се занимава, заяви Горбачов тогава.

„Поради голямата разлика във възрастта с Герджиков, използвайки термина на Хрушчов, казах, че „вече се прибирам от панаира“, обаче няма да бързам,“ се усмихна гостът. Горбачов разгледа пленарната зала, а Герджиков удари звънеца, с който откриваше заседанията. Зала „Средец“ на „Шератон“, бе тясна за желаещите да чуят лекцията на Горбачов. Още в самото начало Жельо Желев изнесе слово за него. Присъстваха Соломон Паси, Димитър Попов, Любен Гоцев, Стоян Денчев, Емил Кюлев, вдовицата на Петър Дертлиев- Петя, синът на Андрей Луканов- Карло. Церемонията завърши с подписване на Споразумение за сътрудничество между лидерите на Социалдемократическата партия на Русия и на Евролевицата – Горбачов и Александър Томов.

В наши дни:

Темата на първата публична изява за толкова години на видния политик, който възглавяваше Международният обществен фонд за социално – икономически и политически изследвания, беше „Човекът ли променя историята или историята променя човека?”. Според последната му лекция на 30.03.2013 „ Федерацията е оптимална форма за преустройството на Русия”. Това са негови думи...

"Мисля, че все пак ни трябва федерация... Не можем да пренебрегваме многообразието, което е съставна част от нашата федерации. Многообразието на хората, народностите, националностите, културните особености", - каза Михаил Горбачов.

На лекциите си Горбачов усилено призовава към обединение. „120 партии са регистрирани до този момент, и всички ние – леви, десни, комунисти, социалисти трябва да избегнем разкола и в интерес на обществото е необходимо обединение и взаимодействие за правилното функциониране на всички системи на демокрацията!”, бяха думите му.

Бащата на Перестройката Михаил Сергеевич Горбачов направи публично признание за грешките си в живота и в управлението, аз също – за грешката допусната с него в ефир. Сега сме квит!

Светлина на душата му и да почива в мир....R.I.P.

Автор: Оля Ал-Ахмед

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?