46

Олена Зеленска поиска Турция да приеме 200 болни украинчета

Емине Ердоган обеща заедно да излекуват раните на украинския народ

Турската първа дама Емине Ердоган прие украинската си колежка Олена Зеленска в Истанбул в неделя на фона на продължаващата руско-украинска война.

„Бях щастлива да приема моята скъпа приятелка Олена Зеленска, съпругата на президента на Украйна, в Истанбул“, каза Емине Ердоган в Туитър.

Г-жа Ердоган сподели: „Вярвам, че заедно ще излекуваме раните на украинския народ, особено на жените и децата, които са жертви на войната“.

Тя потвърди, че Анкара ще продължи дългогодишните си дипломатически усилия за мир.

Турската първа дама също благодари на Зеленска за подписването на документ за добра воля в подкрепа на инициативата на Турция за нулеви отпадъци.

По време на визитата си Зеленска даде информация за последните събития в Украйна, както и за работата на фондация „Олена Зеленска“.

Изразявайки благодарността си за приемането от страна на Турция на 1300 украински деца сираци, Зеленска поиска страната да приеме и 200 деца със специални нужди и да съдейства за евакуацията им.

Първата дама на Украйна също отбеляза силното лидерство и дипломатическите умения на турския президент Реджеп Тайип Ердоган при осигуряването на черноморския морски коридор за Украйна, за да изнася зърното си за останалия свят, както и неотдавнашната размяна на затворници между Москва и Киев .

Тя добави, че именно зърненият коридор е спасил света от голяма хранителна криза.

Посочвайки нарастващите нужди от здравеопазване заради войната с Русия, Зеленска поиска и подкрепа от Емине Ердоган за доставка на линейки и кувьози.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?