2374

Олена Зеленска: Никой, дори и войната, няма да ми отнеме съпруга

„Събудих се от странни звуци, които идваха отвън, така както може би всички останали. Беше тъмно, а Володомир не беше до мен. Отидох в другата стая, а той беше облякъл костюма си. Попитах го какво се случва, а той ми отвърна: „Започна.“ Така първата дама на Украйна разбира, че Русия е нападнала Украйна в нощта срещу 24 февруари 2022 г.

„Не мога да опиша чувствата, които ме обзеха. Изпитах притеснение, вцепених се. Володимир ми каза, че войната е започнала и излезе. А след това не го видях още дълго време.“, разказва Олена Зеленска в първото интервю, което дава след началото на руската инвазия в страната.

Войната разделя тяхното семейство, така както много други, но Олена е сигурна в едно:

„Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната. Но, да, той живее за работата си, а ние, семейството му, не сме го виждали през последните два месеца и половина, говорим само по телефона. Сега обаче имаме повода да се срещнем“, казва Олена и усмивка се появява на лицето ѝ.

Тя благодари на телевизионния екип за възможността да прекара време със съпруга си, а Володомир Зеленски се шегува, че имат „телевизионна среща“.

Това е и вторият път, в който двойката се появява заедно, след началото на войната, след като те присъстваха на погребалната церемония на първия президент на Украйна Леонид Кравчук в Киев на 17 май 2022 г.

Володомир Зеленски вдъхнови света със своето непоколебимо лидерство и решителна съпротива срещу Русия, а в интервюто съпругата му споделя, че това не я изненадва. Самият Зеленски казва, че бързо осъзнава ролята си в тази война, а погледите на неговия народ и на голяма част от света са вперени в него.

Олена е дългогодишен сценарист. Що се отнася до речите на Володомир - тя казва, че не е най-големият им почитател: „Понякога той използва твърде много литературни средства, друг път твърде малко."

 

Въпреки че първата дама на Украйна не винаги е впечатлена от видео обръщенията на съпруга си, факт е, че той винаги успява да развълнува украинския народ и да впривлече вниманието на света с думите си.

Един от най-често задаваните въпроси към екипа на президента е именно кой пише речите му.

"Основно, това е самият той! Той работи по всеки ред от речите си“, казва Даша Заривна, съветник по комуникации. 

„Не мога да кажа, че Володомир се е променил от началото на тази война. Той беше надежден съпруг и надежден човек и такъв си остава. Неговата гледна точка не се е променила, начинът, по който е свързан с нас, не се е променил,“ казва Олена Зеленска в първото си интервю след началото на руската инвазия в Украйна.

Неотдавна в интервю за списание Times обаче самият Зеленски сподели, че след тази война няма да е същият:

„Остарях. Остарях от всичката тази мъдрост, която никога не съм искал. Това е мъдростта, която идва с броя на загиналите хора и изтезанията на руски войници. Такава мъдрост. Честно казано, никога не съм имал цел да придобия такова знание.“, казва Зеленски.

Олена Зеленска е родена е в Кривой Рог през 1978 г. В същата година и в същия град е роден и украинският президент Володомир Зеленски. Двамата се запознават по време на обучението си в Националния университет „Кривой Рог“, където тя учи архитектура, а той – право. Володимир става популярен комик, а Олена и до днес е сценарист на основаната от съпруга ѝ продуцентска компания „Квартал 95“.

 

Двамата сключват брак през 2003 г. след осемгодишна връзка. Първото им дете Oлександра се ражда през 2004 г., а през 2013 г. се ражда и синът им Кирилo.

И докато той винаги е бил под светлината на прожекторите, Олена остава зад кулисите до пролетта на 2019 г., когато съпругът й е избран за президент на Украйна. Самата Олена споделя, че „се чувства по-комфортно в сянка“, но бързо осъзнава важността на заеманата от нея позиция и внимателно започва да подбира проблемите, върху които да работи като първа дама на Украйна.

Тя върви рамо до рамо със съпруга си – както преди, така и след началото на войната.  И е не по-малко активна от него в социалните мрежи, които използва, за да изрази подкрепа към  своя народ и да призове света да помогне на Украйна.

"Ще се върна". Тези думи се повтарят от всеки украинец, който е бил принуден да напусне дома си. Ще се върна в своето училище. Ще се върна при чашата си, която ме чака в кухнята. Ще се върна под сянката на кестените. Ще се върна при роднините си. Ще се върнем, защото няма нищо по-хубаво от дома“, гласи последния пост на Олена Зеленска в Instagram.

„Нямаме късмет със съсед, който доказва "братство" си с ракети и терор. Но имаме изключителен късмет с другата си съседка – Полша, която се превърна в най-близкия приятел на Украйна, не само географски. Полша приюти почти три милиона украинци, като им даде временно убежище и постоянни грижи, безплатни лекарства и образование“, пише още първата дама на Украйна и използва социалната медия, за да изрази благодарността си към Полша.

Едно от най-трудните неща, с които ще се сблъскат украинците след края на войната, е посттравматичният стрес, смята Олена Зеленска:

„Как да живеем след това? Как не просто да съществуват, а да живеят онези, които са претърпели насилие в окупацията, изгубили са близки под огъня, тези, които са се борили и се бият. Тези, които се събуждат от три месеца и заспиват в състояние на тревожност и несигурност, които са загубили дома и работата си. Без преувеличение - всички украинци, от деца до възрастни хора, в момента изпитват шок и стрес.

 

Бъдещето на страната ни зависи от това как те излекуват тази дълбока рана – това е отделна, психологическа победа, която трябва да постигнем.

Точно това е целта на създаването на национална програма за психологически грижи на д-р Ханс Клуге, директор на Регионалния офис на СЗО за Европа. Ще ни е необходим целият огромен опит на неговата организация в преодоляването на посттравматично стресово разстройство, за да обучим нашите специалисти и да организираме такава помощ за украинците. И сега каня всички световни лидери да работят заедно, за да започнем възможно най-скоро.“, пише първата дама на Украйна Олена Зеленска в Insagram.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Да ве ама

Да ве ама

22.05.2022 | 20:42

Той е гей, мила.

Отговори
3 1
Става И ме връща от правия път

Става И ме връща от правия път

22.05.2022 | 18:36

Я първи ще я ръгъм чифутката кога Зиленчука стане на хербарий

Отговори
1 2
Ицо

Ицо

22.05.2022 | 19:54

Т Ъ П си

Отговори
1 1
Вида

Вида

22.05.2022 | 18:21

Дай боже войната да свърши и да няма никакви жертви! Амин!

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?