4232

Око за око, зъб за зъб: Израел няма да поеме отговорност за удара в Иран

Страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат

Израел няма да поеме публично отговорност за удара тази нощ по обект в централната част на Иран. Това съобщи израелският вестник "Джерузалем пост". 

Източници от израелските служби за сигурност и от правителството на Израел са казали за изданието, че причините за това са "стратегически".

"Джерузалем пост" цитира следните думи на своите източници: "Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван".

Според източниците на изданието Иран говори за "експлозия в завод", а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението.

За информаторите на "Джерузалем пост" не е ясно защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел - според тях от САЩ са могли да запазят мълчание, което би запазило достойнството на Иран, а и самите американци биха избегнали покачване на напрежението.

Информация на "Джерузалем пост" гласи, че в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел и Бенямин Нетаняху цялото ръководство от областта на сигурността и дипломацията е било във военната база "Киря" в Тел Авив, където са съгласували действия с партньорите си от региона Йордания, Египет и Саудитска Арабия.

Вестникът пише, че страни от региона са обявили пред Израел, че ако Иран атакува, те са готови да помогнат. Според информацията на "Джерузалем пост" Израел е информирал САЩ за удара, предаде БЛИЦ.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?