49

Огромен наплив на българи в Одрин! Грабят като за световно лекарства и хранителни добавки

Лекарствата там ще поскъпнат след декември

Одрин, който е най-близкия турски град до България и Гърция, изпитва забележим наплив от туристи, които не само са привлечени от града за пазаруване по пазари и супермаркети, поради изгодните обменни курсове и цени, но също така създават скок в търсенето на лекарства и хранителни добавки.

Аптеките в Одрин са изключително оживени и препълнени с клиени предимно от България в последно време. Нашенци пазаруват масово медикаменти от местните аптеки, особено превантивни лекарства и добавки за борба с обикновените зимни настинки.

Гюркан Кълъчджъгил, ръководител на Камарата на фармацевтите в Одрин, също отчете нарастващия интерес на туристите да търсят здравни продукти по време на посещенията си в Турция.

Българските туристи все повече посещават Одрин, особено през последните две-три години, главно поради курсовата разлика. Ние приемаме много български граждани, особено през почивните дни, които вече задоволяват своите здравни нужди от аптеките в Одрин“, отбеляза Кълъчджъгил.

Той подчерта, че наличността и по-добрите цени на някои лекарства в Турция в сравнение с родните им страни е важен фактор, който кара туристите да посещават местните аптеки.

Има рязък скок в търсенето при витамините и хранителните добавки, като туристите търсят различни добавки, особено за често срещани за сезона заболявания като настинки.

„Търсенето на витамини и хранителни добавки изпреварва това на лекарствата. Българските граждани се интересуват особено от широка гама хранителни добавки, използвани за различни здравни нужди“, допълни той.

Въпреки забележимия скок в търсенето на лекарствата от страна на чужденците, Кълъчджъгил увери, че местните жители нямат затруднения да получават необходимите им медикаменти. Той посочи, че България със 7-милионно население "едва ли ще натовари ресурсите на Одрин, град в страна с 90-милионно население".

Кълъчджъгил хвърли светлина и върху динамиката на цените, като обясни, че цените на лекарствата се определят на базата на обменния курс на еврото. Докато тези ставки се изчисляваха годишно, Министерството на здравеопазването започна да ги оценява два пъти годишно, с последната актуализация през юли.

Друга ревизия в цените се очаква през декември, в светлината на преобладаващата висока инфлация

Той препоръча на нуждаещите се да не отлагат пазаруването, защото цените на лекарствата ще бъдат актуализирани за новата година.  

По данни на БНБ днес, турската лира се разменя за 6.42 ст, 1 лев вече е 15.55 лири.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
fgfdgd

fgfdgd

09.11.2023 | 11:02

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:~----- http://gg.gg/ketox

Отговори
0 4
rtyrt

rtyrt

09.11.2023 | 11:01

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт!!:----- http://gg.gg/ketox

Отговори
0 3
Хайде,народе!Към приятелска и съседна Турция!

Хайде,народе!Към приятелска и съседна Турция!

09.11.2023 | 10:24

Докато има с какво още..

Отговори
3 0
Всеки има право да се спасява, както намери за добре!

Всеки има право да се спасява, както намери за добре!

09.11.2023 | 10:23

Ще грабят! "Умниците" тук нали забраниха хартиената рецепта?

Отговори
6 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?