4232

Огромен дефицит! Руската здравна система се срива, набират лекари от Африка

Руската здравна система продължава да деградира

Руската федерация набира неквалифицирани лекари от африкански страни поради липса на собствен персонал заради войната в Украйна и мобилизацията. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикувано в социалната мрежа Х.

Руската здравна система продължава да деградира, уверява британското разузнаване. Припомня се, че на 3 април председателят на Държавната дума на Руската федерация обяви дефицит от 30 000 лекари, като в областните единици недостигът на квалифицирани здравни лица достига до 50%. Това са повече от 26 5000 души към ноември 2023 година.

Според британското разузнаване настоящият недостиг на медицински работници се обяснява с факта, че част от тях работят в частния сектор, а други са напуснали територията на Руската федерация. След мобилизацията през септември 2022 година лекарите бяха директно предупредени да не напускат страната. Въпреки това до 2% от руските лекари и медицински работници са напуснали пределите на страната, за да избегнат наборната служба.

Към януари 2024 година броят на лекарите е намалял със 7500 за предходните 15 месеца, поради дългото работно време и ниските заплати.

По данни на Центъра за анализ на европейската политика, за да реши този проблем, Руската федерация набира служители от африкански страни с ограничено потвърждение на съответната квалификация.

"Основните ресурси и финансови задължения за подкрепа на руската война в Украйна оказват негативно влияние върху редица цивилни сектори, обслужващи населението.

Броят на медицинските работници в Руската федерация ще продължи да намалява през 2024 година. Привличането на медицински персонал отвън с ограничени проверки на миналото създава потенциал за влошаване на клиничната практика“, се казва в доклада на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитиран от "Фокус".

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?