46

Ограничават достъпа до горите край Истанбул

Ограничават достъпа до горите край Истанбул между 5 и 31 юли, обявиха от областната управа. Решението е взето като защитна мярка срещу опасностите, породени от повишаващите се температури, а присъствието на хора и превозни средства в горите могат да увеличат риска от горски пожари.

Местата, предназначени за пикник, природните паркове, горичките и парковете ще бъдат отворени за обществен достъп, като на тези места ще бъде в сила забраната за пикник с използване на леснозапалими материали. За целта десетки полицаи са мобилизирани да патрулират с коне и служебни автомобили. Областната управа обяви, че палене на барбекюта, използването на газови бутилки, наргилета или друг източник на огън е забранено на посочените места. Вече е въведена забрана за горене на плевели в обработваеми ниви, овощни градини и др.

Над 2105 горски пожара нанесоха огромни щети в Турция миналата година. Пламъците, погълнали стотици хектари гори между юли и август, бяха най-големите в страната. Те засегнаха най-чувствително Анталия и Мугла, както и две съседни средиземноморски провинции. Миналия месец голям пожар в квартал Мармарис в Мугла унищожи голяма гора близо до популярния ваканционен курорт, преди пожарникарите да успеят да го потушат след дни на усилия. Провинциите в цялата страна често издават забрани за достъп до горите за пикници, както и на хора, носещи запалими материали. Горските служби патрулират непрекъснато, използвайки дронове, за да открият потенциалните рискове за горите през лятото – сезона на горските пожари.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?