Следвайте ни

Огненият ад продължава втори ден в Хатай, има съмнения за умишлени палежи

viber icon

Горският пожар, който избухна в квартал Белен в Хатай, вчера сутринта, и за който вече ви информирахме, все още не е овладян напълно и продържава да се разпространява в областите Искендерун и Арсуз, поради ураганните ветрове в района. Само в район Белен кметът заяви, че са засегнати над 1500 дка площ. 
Хатай е най-южната турска област, която е в непосредствена близост со Сирия. 
Вчера имаше информации, че има пожари и на Сирийска територия в близост до турската граница, но тамошните огнеборци са успели да овладеят стихията до километър от границата. 

Днес пламъците в Турция отново се издигнаха от районите, които бяха потушени вчера, заради вятъра. Гражданите бяха евакуирани вчера и трябваше да напуснат домовете си, поради факта, че пламъците, които се разраснаха под въздействието на силния вятър, стигнаха до редица населените райони. 


Гасенето на пожара от въздуха е силно затруднено заради вятъра, а по сушата освен над 300 огнеборци и стотици доброволзи се опитват са овладеят стихията. 
Междувременно от областната управа на Хатай обявиха, че: „има задържани хора за възможността за саботаж в пожара и разследването по случая продължава“. Турските медии и очевидци споделеха, че гражданите в района преживяха страховити моменти.


Днес стана ясно, чу първопричина за горските пожари е експлозия на трансформатор в квартал Саръмази в област Белен към 10 часа вчера, като за кратко време се разпростира върху голяма площ заради силния вятър. 


Видимостта на шофьорите по магистрала Белен-Искендерун е била силно затруднена вчера заради димът от пожара наблизо.


Екипите на дирекция „Горско стопанство“ гасят горския пожар, с 50 пръскачки, 20 резервоара за вода, 3 булдозера, 300 души персонал и 2 самолета и 2 хеликоптера от въздуха.


До момента пожарът е засегнал и жилищния район Пакдемирли като се съобщава за изгорели 7 жилища, 11 самостоятелни къщи, 14 бизнес сгради, 8 фабрики, 4 превозни средства, 3 склада, 35 кошера и 70 граждани са леко засегнати или обгазени от пожара. Работата по оценка на щетите ще продължи след приключване на пожара. 


До момента няма данни за човешки жертви, а има само материални щети, противопожарните дейности продължават. 

 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?