71

Огнен ад в Турция! Самолети и хеликоптери гасят огромни горски пожари СНИМКИ ВИДЕО

Огънят причини затваряне на главни пътища в пострадалите райони

Горски пожар избухна вчера в червена борова гора в провинция Датча в провинция Мугла в Егейско море.
Анадолска агенция
 
12 противопожарни самолета, 27 хеликоптера, 103 противопожарни камиона, 11 водоноски и 415 души персонал бяха изпратени в полуострова Датча от Регионалната дирекция по горите, съобщиха от кабинета на губернатора на Мугла. 
 
За първи път са използвани водоносни хеликоптери оборудвани с камери за нощно наблюдение. Така спасителните работи от въздуха продължиха успешно и през изминалата нощ.
 
Анадолска агенция
Няколко махали в района са евакуирани, съобщиха турските медии.
Министърът на земеделието и горското стопанство Вахит Киришчи днес в 12.30 ч. сподели последната информация за пожара в полуостров Датча. "Пожарът е частично овладян. Охлаждащите работи са започнати и тези работи ще бъдат продължени. Около 300 хектара гори и 400 хектара земя са пострадали. Общо 10 къщи са повредени, 4 от които са сериозно повредени. Нямаше загуба на живот за нашите граждани. Над 3520 души са евакуирани от района. Няма жертви. 22 души са били неблагоприятно засегнати от пожара, а 13 души са изписани след лекарски контрол. Финансовите загуби ще бъдат компенсирани.", заяви министъра. 
Анадолска агенция
Гасенето е подкрепено от военни части, пожарогасители от околните квартали и водоноски на някои частни строителни фирми.
Анадолска агенция
Магистралата между Датча и Мармарис беше затворена за движение като предпазна мярка, тъй като пламъците се движеха към брега.
Анадолска агенция
„Много въздушни и наземни екипи бяха изпратени в региона, за да овладеят огъня възможно най-скоро с всички налични средства. Предприети са необходимите мерки за защита на населените места от пожари“, съобщиха от областната управа.
Анадолска агенция
Министърът на земеделието и горите Вахит Киришчи отиде в Датча, за да инспектира усилията за потушаване на пожара.
Анадолска агенция
На място бяха изпратени в подкрепа 12 пожарни коли и 60 огнеборци от голяма община Истанбул.
Усилията на огнеборците в района продължават на фона на обилни ветрове и високи за сезона температури.
Анадолска агенция
Междувременно вчера избухна друг пожар в западната провинция на квартал Урла в близост до курорта Чешме и град Измир.
Магистралата между Измир и Чешме беше затворена с часове снощи, поради мерки за сигурност, заради бързо разпространяващите се пламъци.
Анадолска агенция
„Пожарът, който избухна в храсталази между Урла и Алачати, въпреки ураганните ветрове, беше овладян късно снощи с намесата на нашите горски и противопожарни екипи“, каза тази сутрин кмета на Измир Тунч Сойер в своя акаунт в Туитър.
 
„Охлаждащите усилия на екипите в района продължават. Моля, бъдете много внимателни. Опасността продължава, тъй като ветровете ще са силни и днес в района“, добави той.
Анадолска агенция
Служителите съобщиха, че силните ветрове затрудняват окончателното гасене на пожарите, чиято причина все още не е установена.
 
„Извършихме успешно първата спешна намеса при горските пожари в Датча и Урла. Борим се да защитим нашата зелена родина от пламъците. Моля, избягвайте дейности, които създават трафик по пътищата в зоните на пожарите“, казаха от Главна дирекция по горите.
Анадолска агенция
Пожарите в югозападна Турция събуди спомени за летните пожари от миналата година, които опустошиха 140 000 хектара гори, най-мащабните в историята на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?