71

Огнен ад: Булка загуби цялото си семейство, младоженец - майка си ВИДЕО СНИМКИ

Излязоха потресаващи видеокадри от трагичната сватба в Северен Ирак

След опустошителния пожар, при който загинаха много сватбари в Хамдания, Северен Ирак, на 26 септември, около 20 ранени бяха докарани в Турция за лечение. Пожарът доведе до трагичната загуба на най-малко 107 сватбари, а 150 души пострадаха, предава агенция Демирорен (DHА).

Иракски военен самолет, превозващ ранените, кацна на летището в Истанбул във вторник сутринта. Те бяха бързо транспортирани до частна болница в Газиосманпаша, Истанбул, където им беше оказана незабавна медицинска помощ.

Мухамед Селман, генералният консул на Ирак в Истанбул, изрази дълбоката си благодарност към Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването на Република Турция за бързата им реакция и помощ в тази критична ситуация.

Д-р Ахмед Аднан, говорител на Министерството на здравеопазването на Ирак, похвали висококачествените грижи, предоставени на ранените жертви в Турция. Той изрази благодарност от името на иракския народ за солидарността и подкрепата, оказана от турските медицински специалисти, медицински сестри и болницата.

Междувременно вчера бяха публикувани в медиите нови ужасяващи видеа от трагичното сватбено тържество, причинило смъттта на десетки. 

Според някои информации броят на загиналите достига 119 души, но правителствен разследващ комитет обяви в неделя, че са убити 107 души.

Въпреки протеворечивите информации булката, и младоженецът оцеляха при пожара, въпреки че и двамата получиха леки изгаряния и загубиха близки роднини, каза приятел на двойката пред медиите.

"Булката загуби цялото си семейство-трима братя, всичките си чичовци и младите си братовчеди. Младоженецът загуби майка си", сподели Джамил ал Джамил. 

Приятели и роднини се събраха миналата седмица в голямата църква в Хамдания, Ирак, за да скърбят за убитите при пожара на траурна церемония. Погребенията продължиха няколко дни. 

Предварителните разследвания сочат фойерверки на закрито като най-вероятна причина за опустошителния пожар, който предизвика паническо блъскане към изходите в сватбената зала.

Трагичният инцидент остави тържествената зала в руини, с овъглени отломки, изкривени мебели и срутен таван.

Преди да бъде превзет от Ислямска държава (ИД) през 2014 г. Хамдания, известен още като Каракош, беше най-големият християнски град в Ирак - с население от около 50 000 души, повечето от които асирийци.

Градът все още се възстановява и около половината от жителите му се съобщава, че са се завърнали.

Иракският премиер Мохамед С. Ал Судани обяви тридневен национален траур след трагичния инцидент. Той също така издаде директиви за "засилени периодични инспекции" на местата за забавление в цялата страна, за да се гарантира стриктно спазване на мерките за безопасност и да се идентифицират всички несъответстващи на нормите сгради.

Стандартите за безопасност в строителния сектор на Ирак често са пренебрегвани и нацията, бореща се с наследство от инфраструктурни предизвикателства след десетилетия на военен конфликт, често става свидетел на фатални пожари и злополуки.

Трагичният пожар в сватбената зала подчерта спешната необходимост от нови изисквания за безопасност и по-стриктно спазване в страната, за да се предотврати възникването на подобни катастрофални събития в бъдеще.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?