46

Официално! Украйна и Молдова са кандидати за членство в ЕС

Украйна получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз, след като беше одобрена от 27-те лидери на блока по време на срещата на върха в Брюксел.

Молдова също получи статут на кандидатка, докато Грузия остана в списъка на чакащите в очакване на реформи, които да гарантират политическата стабилност на страната.

Като "исторически момент" определи решението председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Днешният ден бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.

След това Мишел поздрави украинския президент Володимир Зеленски и молдовския президент Мая Санду и добави: "нашето бъдеще е заедно". Други лидери на ЕС се включиха в социалните мрежи, за да приветстват решението.

Зеленски похвали решението и заяви, че "бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС". След това той се присъедини виртуално към срещата на върха, за да разговаря с държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Статутът на кандидатка е до голяма степен символичен знак, с който се признава, че избраната страна е на път да започне дългия, сложен и често мъчителен процес на присъединяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Никога

Никога

24.06.2022 | 01:31

Тия никога у Еврогейския съюз

Отговори
1 3
Кремъл

Кремъл

23.06.2022 | 23:34

ЕС си прави сметките без кръчмаря

Отговори
2 3
Спокоен

Спокоен

24.06.2022 | 01:14

Кръчмарю, не по високо от таблата с чашите!

Отговори
3 1
Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ

23.06.2022 | 22:00

Слава Україні❤️Братя ПОКЛОН ГЕРОИ! БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА!

Отговори
4 5

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?