46

Официално: Турция с четирима кандидати за президент

Върховната избирателна комисия позволи на Ердоган да се кандидатира за президент

Върховната избирателна комисия на Турция (ВИК) отхвърли възраженията срещу президентската кандидатура на Реджеп Тайип Ердоган. Няколко опозиционни партии обжалваха кандидатурата на настоящия държавен глава, заявявайки, че той вече е бил два мандата като президент, което е конституционното ограничение за поста в страната. Те твърдят, че той сега се кандидатира за трети път.

Председателят на ВИК Ахмет Йенер обяви, че отхвърля възраженията срещу повторната кандидатура на Ердоган за президент. 

Главният съветник на Ердоган Мехмет Учум заяви, че президентските избори през 2014 г. са проведени по „старата (парламентарна) система“, а изборите през 2018 г. са проведени по „новата (президентска) система“. Основният аргумент на тези, които защитават тази гледна точка, е, че всичко е „пренастроено“ с новата система, започнала след референдума през 2017 г., който консолидира новата президентска система в Турция.

След одобрението на кандидатурата на Ердоган от ВИК, генералният секретар на Добрата партия Угур Пойраз заяви: „Онези, които са на власт, се опитаха да тълкуват Конституцията в съответствие със собствените си възгледи, желания, вярвания и дори идеологии на един човек.“

АА

С решение на ВИК четирима политици официално се кандидатират на президентските избори в Турция през 2023 г.: кандидатът на управляващия Народен алианс Реджеп Тайип Ердоган, кандидатът на опозиционния блок Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Партия Родина Мухарем Индже и кандидатът на крайнодесния Алианс АТА Синан Оган.

АА

Индже и Оган се присъединиха към списъка на политиците, участващи в президентската надпревара, тъй като успяха да съберат повече от 100 000 подписа, изискване за кандидатстване за партии, които нямат група в настоящия парламент. 

Осем други кандидати не успяха да съберат достатъчно подписи.

Ердоган е подкрепен от четирите партии на управляващия Народен алианс, както и от радикалната ислямистка Партия на свободната кауза (HÜDAPAR) и дясноцентристката Партия на родината (ANAVATAN).

Кълъчдароглу е подкрепен от Националния алианс. Съюз на 6 опозиционни партии, които се обединяват предизборно, за да променят президентския режим в Турция към „засилена парламентарна система“. Коалицията се състои от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), дясноцентристката Добра партия (ИИ), Ислямистката партия на Щастието (Саадет), Демократическата партия (ДП), Партията на демокрацията и прогреса (ДЕВА) и Партия на бъдещето (Гелечек).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?