49

Официално: Променят учебниците по история в Северна Македония

Министрите на външните работи на България и на РС Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранен протокол днес в София.

В протокола се предвижда съвместно честване на исторически дати още от 2022 г. и промяна в учебниците по история в РСМ от 2024  г.

Според Генчовска "днешната среща е била изключително полезна". "Това, което трябва да се направи оттук насетне, е на база на постигнатите споразумения и договорености. Те да бъдат претворени на практика. Това е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. Най-важното днес беше подписването на втория протокол между Република България и РС Македония", каза още тя.

Османи смята, че с този документ се слага ново начало в нашите двустранни отношения. Той очаква и сериозна подкрепа от страна на България по пътя на евроинтеграцията на РСМ. Очаквайте подробности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Петър Младенов

Петър Младенов

17.07.2022 | 18:52

Къде обаче е официалният текст да го прочетем.Какво днес подписа Генчовска????Двустранният протокол с подписите на двамата министри би трябвало да е публикуван на страницата на Мин. външните работи.Няма го!!! Има само примерния текст на българския вариант.

Отговори
6 0
комунист

комунист

17.07.2022 | 13:25

Защо не публикуват протокола за да го прочетем.Съмнявам се,че записаното е точно както ни го казват.Обзалагам се ,че македонците няма да изпълнят , нищо мотива е ясен още от сега.Има разлики в записите на различните досументи и македонците ще ги талкуват както им отърва а ние сме будали.

Отговори
13 0
Богдан Попов

Богдан Попов

17.07.2022 | 12:25

Те какво си мислят македонците че историята която имат с нас е нещо различно ли? Или Самоиловите войници не са били ослепени заради тяхната свобода ли или Инвер Ходжа е по близок по ген от бьлгарите с тях? Жалко за тях.

Отговори
14 2
Невъзпитан

Невъзпитан

17.07.2022 | 14:50

Правилно, г - н Попов ! С две забележки : СамУилови и Енвер ходжа...

Отговори
9 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?