4020

Очакваното земетресение в Истанбул ще се отрази на избора за кметове в мегаполиса

Надвисналата заплаха от голямо земетресение ще се отрази на вота за местните избори в Истанбул, твърдят видни експерти по земетресенията в Турция. Те призовават жителите на мегаполиса да гласуват информирано на предстоящите избори, насрочени за март 2024 г.

Мегаполисът с 15,9 милиона жители, който за последно претърпя тежки щети от земетресения през 1999 г., е изправен пред очакван трус с магнитуд 7,0 или по-висок, алармират експерти.

Наджи Гьорюр, професор от Истанбулския технически университет (İTÜ), подчерта спешността на убеждаването на политиците да инвестират в устойчива на земетресения инфраструктура.

Земетресението не е политически въпрос. Гласоподавателите трябва да са сигурни, че избраните от тях кандидати имат конкретни планове, програми и идеи, за да направят града устойчив на земетресения“, сподели той.

Дженк Ялтърак от İTÜ също подчерта регионалното въздействие на очакваното земетресение, като подчерта необходимостта от научно обосновани мерки.

Геологът изрази загриженост относно инициативите за градска трансформация, заявявайки: „Въпреки че градската трансформация е обещана, от решаващо значение е да се приоритизират райони въз основа на научни критерии и конкретни сценарии за земетресения. Кметовете трябва да имат съветници, добре запознати с науката за земетресенията, които да ги насочват ефективно.“

Ялтърак подчерта още: „Управлението на риска изисква научни критерии. Кандидатите, които говорят за Истанбул с научни данни, са ценни. Земетресение в Истанбул ще засегне всички, независимо от политически възгледи или икономическо състояние. Колективно сме изправени пред общ проблем.“

Микдат Кадиоглу, експерт по управление на бедствия от отдела по метеорологично инженерство на İTÜ, призова за екологично осъзнат лидер, заявявайки: „Избраният кмет трябва да бъде шампион на зелени инициативи, давайки приоритет на град, който е устойчив на бедствия и се фокусира по-скоро върху благосъстоянието на обществото отколкото печалба. Без визия за устойчив на земетресения Истанбул градът рискува да бъде погребан под тонове бетон."

От своя страна инженерът по геофизика Ахмет Ерджан подчерта уязвимостта на определени райони в Истанбул. Той отбеляза необходимостта от кмет, който да е добре запознат с геодезията.

Очакваното земетресение ще се усети повече от европейската страна, на Истанбул, където земната структура е най-несигурна. Крайбрежието на Мраморно море, известно със свръх застроеността и ниското качество на сградите, изисква специално внимание,“ коментира Ерджан.

Избраният кмет трябва да притежава опит в областта на геодезията, геофизиката, строителното инженерство, архитектурата или градоустройството."

От 2019 г. Истанбул е под ръководството на кмета Екрем Имамоглу, който вече обяви намерението си да се кандидатира за преизбиране от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?