49

Очакваният вот от Турция не се случи

ДПС успя да мобилизира едва половината от очакваните избиратели

Всички турски медии отразяват резултатите от предсрочните български избори за парламент, проведени вчера. Като безспорен фаворит се обявява ГЕРБ на Бойко Борисов с над 25 на сто. Отбелязва се фактът, че избирателната активност е рекордно ниска - 37 на сто. 

Изненадата на изборите обаче е ниския вот на избирателите и в Турция въпреки традиционно добрата мобилизация на електората там. Над 300 хил. души в южната ни съседка имат право да гласуват. Споменават се данни, че въпреки очаквания вот от поне 100 хиляди души, в 166-те избирателни урни, открити на територията на Република Турция, са гласували едва около 55 000 души. Движението за права и свободи (ДПС) очаквано е първа политическа сила с 91,87 на сто от гласовете. 

ДПС, която за първи път има вероятност да спечели над 20 на сто от вота в България, може да получи около 37 депутати, въпреки амбициозната цел от 40, която си поставяше Мустафа Карадайъ преди изборите. Споменава се и фактът, че ДПС има вероятност да е коалиционен партньор в евентуално правителство в България.

Според обработените над 99 процента от изборните протоколи в чужбина към 09:00 часа коалицията ГЕРБ-СДС се нарежда след ДПС и получава 2,58 процента от гласовете. На трето място е "Продължаваме промяната" с 1,39 на сто, а на четвърто - "Демократична България " с 0,60 на сто от гласовете.

В 51 избирателни урни в района на Истанбул са гласували 16 192 души. На изборите през ноември само в Истанбул бяха гласували 28 000 души, а сега те са едва 11 388. 

В Бурса, където е концентрирана най-голямата част от българските изселници, имаше рекорден брой от 40 секции. В тях 72 хил. души имаха право на глас, но едва 13 114 български граждани се възползваха от това право. За сравнение, на предишните избори в Бурса са гласували 27 700 души.

Вчера в сутрешните часове пред редица избирателни секции в Турция на моменти имаше опашки, тъй като много избиратели бяха докарани с организиран транспорт, но в следобедните часове и там избирателната активност спадна осезаемо. Най-големият проблем при упражняването на вота в Турция бе фактът, че много от българските изселници не могат да пишат и четат на български език. Много от тях дори не разбират въобще българска реч. По тази причина те се затрудниха да попълнят декларациите. В много секции доброволци им помагаха. Стигна се до там, че при някои избирателни машини членове на секциите помагаха на граждани да осъществят вота си, което е противозаконно, и се получиха спречквания между застъпниците на различните партии по този въпрос.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
сем

сем

03.10.2022 | 13:20

Интересно тия мобилизирани-особено много млади хора видяхме,хора,които със сигурност може би,не са и помирисали въздуха на България,и които решават нашата съдба, та,дали тези млади ще се пишат българи,при една мобилизация,и ще отидат на фронта,да се бият за същата тази БЪЛГАРИЯ!!!!!

Отговори
5 3
Западняк

Западняк

03.10.2022 | 18:23

Щом имат български паспорти, те са българи. Дали ще се бият за България това си е тяхна габота и не е грижа на неграмотници, които не могат да пишат български.

Отговори
2 2
ха-ха-ха

ха-ха-ха

03.10.2022 | 11:32

а ти виж кирчо как пак се е надрусал с хазарта!

Отговори
2 5
Джеврие Карадайъ

Джеврие Карадайъ

03.10.2022 | 11:18

Виж го ти него, как се е курдисал между ханъмите. Ни срам ни два. Довечера ще му издърпам ушите.

Отговори
3 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?