71

Оцелелите от труса: Хиляди са под развалините, чуваме стоновете им!

Районът на бедствието е колкото територията на България

Хората в пострадалите райони на Турция са застрашени от измръзване, защото нощуват в колите си при миносови температури

 

Температурите в засегнатия от земетресението турски град Газиантеп паднаха до минус пет градуса по Целзий рано тази сутрин, но хиляди семейства прекараха нощта в коли и импровизирани палатки - уплашени или със забрана да се върнат по домовете си.

АА

Земетресенията от понеделник, по официални данни причиниха 12 873 жертви, а 62937 души са ранените.

 

Спасителните работници, въпреки че изминаха 4 дни от началото на трагедията, като по чудо продължават да вадят живи хора от повредените сгради. Въпреки това надеждата започна да избледнява на фона на ниските температури.

АА

Президентът Реджеп Тайип Ердоган посети особено тежко засегнатата провинция Хатай в сряда, където жителите масово разкритикуват усилията на правителството, заявявайки, че спасителите пристигат бавно.

АА

Хиляди души все още са под развалините, чуват се техните стонове, но спасителите и семействата им не могат да ги спасят изпод бетонните отломки, защото необходиматата техника е недостатъчна да отговори на огромните нужди.

АА

Земетресението разруши пистата на летището в Хатай, което допълнително затрудни достъпа до тази отдалечена провинция. В момента се извършват усилени ремонтни дейности, за да може летището да заработи, защото това е от жизнено значение, за да пристигне повече помощ в района.

АА

„Не е възможно да бъдем подготвени за такова бедствие“, каза Ердоган. „Няма да оставим никой от нашите граждани без грежи и внимание.“ Той също така отвърна на критиците, като каза, че „непочтени хора“ разпространяват „лъжи и клевети“ за действията на правителството и спасителите.

 

Екипи от десетки страни, в това число и България се присъединиха към усилията на десетките хиляди местни спасители за оказване на спешна помощ в пострадалите от земетресенията райони. Но  мащабът на разрушенията от земетресението и неговите продължаващи мощни вторични трусове е толкова огромен, че много хора все още очакват помощ. 

АА

Районът засегнат от бедствието е почти колкото територията на цяла България. В засегнатите 10 провинции живеят над 13,5 милиона души.

 

Експерти казаха, че времето за оцеляване за онези, които са хванати под развалините, бързо се изчерпва. В същото време хората са единодушни, че е твърде рано да бъде изоставена надеждата.

 

„Първите 72 часа се считат за критични“, каза Стивън Годби, експерт по природни бедствия в университета Нотингам Трент в Англия. „Коефициентът на преживяемост средно за 24 часа е 74%, след 72 часа е 22% и до петия ден е 6%“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?