Следвайте ни

Оцелели след aпокалипсиса в Турция: Прегръщахме се и плачехме СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Броят на жертвите от тежките наводнения и свлачища, връхлетели централния черноморски регион на Турция, драматично се увеличи до 27, а трети ден възрастна жена се издава, съобщиха властите днес сутринта.

Силните валежи във вторник късно доведоха до наводнения и свлачища в район, обхващащ Бартън на запад до Синоп. Епизодично валежите продължиха в сряда и четвъртък. Екипи за търсене и спасяване бяха разположени в райони, засегнати от наводненията, като евакуираха хора, заседнали в къщите и колите им.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган днес ще посети района на трагедията в окръг Кастамону. Той вчера изрази своите съболезнования на семействата на загиналите при наводненията.

"Ние полагаме интензивни усилия с всички наши институции и организации в районите, засегнати от наводнението", каза Ердоган в Twitter късно в четвъртък.

Тъй като наводненията започнаха да се оттеглят в засегнатите региони, в изявление на Агенцията за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) се казва, че спасителите са извадили до сега 25 тела само в окръг Кастамону, а други две тела бяха открити в Синоп.

Около 300 души бяха евакуирани в квартал Улус в Бартън. 

В селата и кварталите на Кастамону над 210 души бяха евакуирани, някои с хеликоптери, от регион, засегнат от наводнения. 

Кадри в социалните мрежи показват, че някои многоетажни сгради, разположени до реката, са се срутили в Бозкурт, но няма информация за жертви. От AFAD съобщиха, че още 106 души са били превозвани със хеликоптери в села близо до Аянджък, най-тежко засегнатия район в Синоп, където единствената държавна болница е залята от придошлите води. Това наложи евакуация на пациентите. Наводненията доведоха и до спиране на тока в 271 села в Кастамону, Бартън и Синоп.

Гюлизар Йорулмаз каза, че са се сгушили заедно със съседите си на шестия етаж на жилищната си сграда. "Виждах, че сградите от другата страна на улицата са съборени от наводнения. Хората се прегръщаха и плачеха. Мислехме, че ще бъдем следващите", каза тя.

Айше Калабалък каза, че не се е чувала със семейството си от сряда. Семейството живееше в сграда, която се срути по време на наводненията. „Нека Бог ми помогне“, каза тя през сълзи, когато се присъедини към група хора, които чакат да търсят и спасяват своите близки, заклещени в наводнени сгради. Калабалък, жител на Бозкурт повече от 30 години, казва, че никога през живота си не е виждала подобно бедствие.

Айдън Тунч, таксиметров шофьор, каза, че той и неговите пътници едва са избягали, когато на пътя се е срутил моста по който минавали. Тунч возел в сряда седем пътници до област Улус от провинция Карабюк. „Имаше силен дъжд, докато шофирах и попитах пътниците си дали знаят дали има риск от наводнение. Имах чувството, че дъждът ще бъде последван от наводнения и разкопчах колана си. Мислех, че мога да избягам по-бързо, ако не съм с колан, в случай, че наводнението помете колата. Забавих темпото, когато се приближихме до моста. Пътниците ми казаха, че може да има наводнения отпред. Натиснах спирачката, когато видях пръснати камъни и дървета, но колата се подхлъзна и падна в пролука на пътя. Видях шумящи буйни струи вода зад нас“, каза той, припомняйки ужасните моменти по време на бедствието.

Тунч и неговите пътници успяха да излязат от колата, висяща на ръба на срутен път, но друга кола вече беше паднала в отверстието. Екипите за търсене и спасяване бяха заети със спасяването на всеки, който можеше. „Никога не съм виждал такива валежи. Това беше истинско бедствие “, каза Тунч пред Анадолската агенция (AA).

Наводненията и свлачищата доведоха до срутване на някои мостове и пътища в региона. Продължава работата по възстановяване на достъпа до някои села.

Делегация от министри, включително министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум и министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу посетиха районите, засегнати от наводнения. Министрите се срещнаха с местните жители и обещаха да възстановят загубите им.

Снимки: Анадолска агенция 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?