3906

Обвиняват юристката на Ружа Игнатова за пране на $400 млн., грозят я 20 години затвор

Екстрадираната в САЩ юристка на криптокралицата Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска, е работила за нея в продължение на 4-5 години като правен съветник, но е продавала обучителни пакети, които не са криптовалута. 41-годишната Дилкинска никога не е стъпвала в САЩ, а е издирвана с червена бюлетина от Интерпол на база на клетвени декларации от агент на ФБР и американски прокурор. Това заяви пред bTV адвокатът й Николай Петров.

Ирина Дилкинска е задържана в София на 8 юни 2021 г., след като обвинителният акт е внесен в Окръжния съд на САЩ Южен окръг на Ню Йорк на 24.09.2020 г.

Обвиненията срещу българката са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като "OneCoin", давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в компанията.

Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

Според американските разследващи Ирина Дилкинска е участвала в схема, при която са изпрани 400 милиона долара. Ако бъде призната  и по двете обвинения 41-годишната жена може да получи 40 години затвор. 

Адвокат Петров признава, че е имало финансови транзакции. По думите му обаче  клиентката му е изготвяла договори и не е знаела, че нарушава закона.

"Съвсем обичайно е да има в такъв размах на дейност на една фирма, която работи в почти 2/3 от света. Плащани са различни суми по различни договори за поддръжка, IT услуги, за платежни услуги. Ирина  Дилкинска обаче никога не е била в САЩ. Въпреки повдигнатото обвинение там, тя никога не е пребивавала на територията на САЩ. Дейността на "OneCoin" е главно в офисите тук в София на площад "Славейков", които и до днес мисля, че функционират по някакъв начин. Отделно от това, дейността на самата фирма е разпространена в около 180 държави по света", обясни защитникът.

По думите на Николай Петров след екстрадицията на Ирина Дилкинска в САЩ процедурата предвижда явяването й пред съдия. 

"Обичано процедурата е да се яви пред съдия и да бъде изслушана. След което, ако има възможност, може да бъде предложено споразумение с прокуратурата. Ако то бъде отхвърлено, делото ще се гледа от Федерален съд, с участието на жури от 12 души", добави той.

Ако бъде осъдена българката би трябвало да може да излежи наказанието си в България.

"Би следвало обичайно да се допусне изтърпяване на едно бъдещо наказание в родната държава, тъй като по този начин не се нарушават всички възможно права на осъденото лице. То може да излежи присъдата си в родната си страна, да има връзка с близки и познати и по този начин да изтърпи наказанието си, да реализира наказателната отговорност. Ако те не пожелаят да я върнат тук и да я трансферират в български затвор, ние можем да го поискаме. Нека да видим първо дали ще бъде осъдена", каза още адвокат Петров.

Ирина Дилкинска е завършила право в чужбина. След края на работата й с Игнатова е помагала в бизнеса на съпруга си, пише dir.bg.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Няма такава държава!

Няма такава държава!

23.03.2023 | 12:30

Да предадеш свой гражданин да бъде съден в друга държава? Това е наш, български идиотизъм. Ако има извършено престъпление, то за какво е нашата съдебна система? При соца, колкото и да сме били обвързани със Съюза, такова чудо не е било! Такава голяма простащина не съм очаквал, както аз, така и народа, останал на тази изстрадала територия.

Отговори
2 0
Мустакатото Ленче

Мустакатото Ленче

23.03.2023 | 14:36

това не е държава, а колония с шорошоядски бантоси, иначе големи радетели на човешките права, на джендъри, кучета и котки, Истанбулски конвенции, свободата и демокрацията, мръсници!

Отговори
0 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?