1553

Обвиниха Русия в палеж на автобуси насред Прага

Чешкият премиер Петер Фиала съобщи, че полицията е задържала мъж, заподозрян в опит за подпалване на автобуси в Прага. Той добави, че участието на Русия в организирането на заговора е "много вероятно", предаде АФП.

Полицията не предложи никакви подробности за предполагаемите руски връзки. Чешката разузнавателна служба BIS заяви, че доказателствата за участието на Русия в саботажи в цяла Европа са "все по-недвусмислени". Престъплението е извършено на 6 юни, а заподозреният е задържан на 8 юни.

"Нападението вероятно е било организирано и финансирано от Русия", каза Фиала. Началникът на полицията Мартин Вондрашек заяви, че заподозреният, задържан в Прага, е 26-годишен чужденец.

Вестник "Деник Н" съобщи, че мъжът еразлял бензин върху автобусите в гаража на пражката транспортна компания, но не е успял да ги подпали. „Обвинен в тероризъм и поставен в предварителен арест, мъжът е заплашен от доживотен затвор, ако бъде признат за виновен“, каза Вондрашек.

Фиала добави, че няколко европейски държави, включително Полша и Литва, наскоро са съобщили за случаи на саботаж, за които обвиняват руски шпиони. Министърът на външните работи Ян Липавски извика руския посланик във връзка със случая. 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?