46

Обвиниха Люпчо Георгиевски в омраза срещу македонския народ

Твърди се, че той извършва действия, отричащи уникалността на македонския народ и език.

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинителен акт срещу лице, обвинено в предизвикване на омраза, раздор и нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа.

По информация на БГНЕС, въпросното лице е Люпчо Георгиевски, председател на българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според македонските власти обвиняемият, като упълномощено лице на българското сдружение, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля.

То се намира на същата улица, на която е сградата, известна като "Пионерски дом", в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир".

Това пространство бе официално открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. - Шабат и първия ден на Песах, един от най-големите еврейски празници.

Целта на Георгиевски е била популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и популяризиране на личността и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, пише в съобщението на прокуратурата.

В него се допълва, че подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, „отричащ уникалността на македонската нация“.

Прокуратурата твърди също, че като администратор на Фейсбук страницата на сдружението подсъдимият непрекъснато качва публикации, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от антифашистката националноосвободителна война 1941-1945 г. при създаването на независимата македонска държава.

“Публикациите пропагандират противоречивите възгледи на Иван Михайлов и насаждат омраза и дискриминация срещу наследниците, почитателите и продължителите на делото на Съюза на борците, както и срещу македонския народ и македонския език“, твърди македонската прокуратура.

В изявлението се казва, че обвиняемият, 45-годишен жител на Битоля, е извършил престъпленията в периода от 16.04.2022 г. до 22.03.2023 г., като е знаел, че ще насажда омраза и нетърпимост, основани на етническа принадлежност, език, религия и социално положение, срещу македонския народ и еврейската общност в страната.

БГНЕС припомня, че след като българският клуб "Иван Михайлов" в Битоля беше заличен като сдружение от властите в Република Северна Македония, табелата с надписа му беше заличена с черен спрей. Подобни действия бяха предприети и срещу сдружението „Цар Борис Трети“ в Охрид. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Единият върви та лаже, другият подире му - маже!

Единият върви та лаже, другият подире му - маже!

04.05.2023 | 14:48

Нищо не се споменава за наличието на „химически средства за развлечение”, но някак си не ми се вярва да не са намесени такива в поведението на така наречената северномакедонска администрация!!!

Отговори
0 0
Български културен клуб с име ВанчЕ Михайлов

Български културен клуб с име ВанчЕ Михайлов

04.05.2023 | 12:54

е като немски културен клуб на името на Йозеф Гьобелс. Очевидна е фашистката нагласа у създателите му, избрали името на един националтерорист пред толкова имена на велики българи.

Отговори
0 0
А Пък

А Пък

03.05.2023 | 20:20

Аз пък съм чувал и един друг виц Проблема на арабите бил че са си създали държавите върху нефта на чиииииифутите Та и на Любчо Георгиевски проблема му е същия ако да си е на негова територия Но проблема му е че даже у Македония въздуха е веке чииииифутски и даже и историята подписана от чиииииифутите със Български паспорти и оня чиииифут Макарон

Отговори
1 2
Опааааа

Опааааа

03.05.2023 | 20:08

Па на Любчо Георгиевски чак у Македонията му се паднали за комшулук катуна на еврейте който пак и отново са по важни от Българите Тю да му се не видиш Кък един еврейски катун може да съсипе цяла държава Като онзи катун у Фашингтон Киев Брюксел Париж Берлин а както виждаме и у София

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?