Следвайте ни

Обстреляха фатално кола на Червения полумесец в Северна Сирия

viber icon

Михаел Гушев, кореспондент на "Марица"

 

Служител на турския Червен полумесец (Къзълай) беше убит, а друг е ранен при нападение срещу кола на благотворителната организация в Северна Сирия днес.

Автомобилът на турския червен полумесец попаднал под кръстосан огън между две превозни средства без регистрационни табели, в които имало хора с маски и камуфлажни дрехи, в район между градовете Ал Рай и Ал Баб в северната част на Сирия. В колата на Къзълай е имало трима души. 

Обстрелваната кола на Червения полумесец

След като нападателите са избягали, ранените веднага са хоспитализирани. Според докладите ранените са извън опасност и ще бъдат прехвърлени в Турция за по-нататъшно лечение.
Загиналият Мехмет Ариф Кидиман,  първоначално е работил в Дюздже в северозападна Турция и след това се е присъединил към мисията в Сирия.

Регионът, в който е извършено нападението, се намира в района, освободен от терористичната група на Даеш от турските въоръжени сили и Свободната сирийска армия по време на операция „Щитът на Ефрат“, проведена между август 2016 г. и март 2017 г. Оттогава, Турските правителствени агенции и неправителствени организации са положили големи усилия в региона за възстановяване на инфраструктурата, за улесняване на безопасното завръщане на бежанците в страната си.

Ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък осъди нападението и пристигна в района, за да инспектира допълнително инцидента.

"Категорично осъждам отвратителната атака срещу персонала на Червения полумесец, който трябва да бъде защитен от международното право и който има имунитет съгласно международното хуманитарно право, тъй като техните превозни средства носят емблемата на Червения полумесец", каза Кънък.

"Вярвам, че с усилията на нашата страна, нападателите ще бъдат уловени възможно най-скоро. Моите съболезнования на цялата общност на Червения полумесец", добави той.

Служителят на Червения полумесец Мехмет Ариф Кидман е жертвата в терористична атака в Северна Сирия

Турският Червен полумесец също публикува изявление в официалния си профил в Twitter след инцидента, осъждащ нападението. Той подчерта, че атаката е извършена въпреки факта, че превозното средство е с логото на Червения полумесец.

Турското национално министерство на отбраната също публикува изявление по въпроса. "Всички мерки са предприети както от нашите сухопътни, така и от военновъздушните сили, за да се намерят отговорните терористи, които са се унижили до степен да атакуват агенция за помощ, която има имунитет в международното право", заяви министерството.

Говорителят на управляващата Партията на справедливостта и развитието в Турция, Омер Челик също осъди атаката, като заяви, че тя е насочена не само към турския Червен полумесец, но и към международното право.

Турският червен полумесец е най-голямата хуманитарна организация в Турция, с голяма международна мрежа за помощ на нуждаещи се.

Благотворителната организация, е създадена през 1868 г. като Общество за подпомагане на ранените и болни османски войници, известно още като Къзълай, днес се разглежда като пример за своите действия в цял свят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?