71
Следвайте ни

Обрат с турската лира: Ердоган обеща да намали инфлацията до 4 на сто

viber icon

Турската лира направи огромен обрат късно снощи, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган въведе серия от стъпки, които според него ще облекчат тежестта на болната валута върху турците. А същевременно обеща да продължи с политиката на ниски лихви, която доведе до валутен спад.


Лирата, която се понижи с повече от 11% вчера от около 18,4 спрямо долара, се засили с около 18% след изявлението на Ердоган. В полунощ доларът се търгуваше за 13,45 лири. Еврото падна до 15,25 лири.


Председателят на асоциацията на банките на Турция Чакар заяви, че снощи около един милиард долара са обменени.

 

В изказване след заседание на кабинета Ердоган каза, че мерките ще гарантират, че гражданите няма да се налага да обръщат парите си в чуждестранна валута заради срива на лирата, включително обещание за гарантиране на депозитите.


„Представяме нова финансова алтернатива на гражданите, които искат да облекчат притесненията си, произтичащи от покачването на валутните курсове, когато оценяват спестяванията си“, каза Ердоган.


Президентът Ердоган заяви, че е понижил инфлацията в Турция до 4% преди и обеща да го направи отново, тъй като страната се бори в монента с 21% инфлация и растящи цени на фона на спада на лирата спрямо световните валути.


Ердоган каза, че новият модел на политика, основан на ниски лихвени проценти, е част от "война за икономическа независимост", която според него продължава успешно.


„Рано или късно, както намалихме инфлацията чак до 4%, когато дойдох на власт, ще я намалим отново“, каза Ердоган.


Инфлацията падна до около 4% през 2011 г., преди да започне постепенно да се покачва от 2017 г. В четвъртък Ердоган обяви увеличение на минималната работна заплата с 50%, а тези дни се очаква и сериозно увеличение на пенсиите и заплатите на държавните служители.


Лирата достигна рекордно ниско ниво от 18 лири спрямо щатския долар в понеделник след опасенията от инфлационна спирала, предизвикана от новата политика. Еврото за момент премина бариерата от 20 лири. Един грам злато премина за малко психологическата бариера от 1000 лири. Турската лира загуби до вчера около 55% от стойността си тази година, включително 37% през последните 30 дни.


Ердоган повтори мнението си, че високите лихвени проценти причиняват инфлация, като добави, че няма да позволи на турците да бъдат "смазани" под лихвените проценти.


Турция следва нов икономически модел, базиран на по-ниски лихвени проценти, който според Ердоган ще увеличи производството, работните места, износа и растежа.


БНБ обяви обменен курс за днес, на лева, който се разменя за 10,24 турски лири. А една турска лира днес е 9 ст.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?