46

Обрат! Няма следа от Ружа Игнатова, Германия продава апартамента й

Когато мезонет в Лондон, купен от "изчезналата криптокралица" Ружа Игнатова, се появи отново на пазара, изглеждаше, че издирваната българка организира продажба от сенките.

В същата седмица, в която нейният "върховен пентхаус" за 12,5 милиона лири беше обявен за продажба, новите правила за прозрачност в Обединеното кралство влязоха в сила, а Игнатова бе публично разкрита като собственик, припомня dnes.bg.

Но Ружа изчезна преди пет години и в момента е в списъка с 10-те най-търсени лица на ФБР.

BBC по-рано разкри как тя тайно е купила мезонета с четири спални, за който се твърди, че някога е бил пълен със скъпи произведения на изкуството и дизайнерски дрехи, след като финансовите регулатори в поне една европейска държава вече са издали предупреждение за нейната фалшива криптовалута.

Игнатова изчезна на 25 октомври 2017 г., след като беше уведомена за засилване на полицейските разследвания около нейната измама в София. OneCoin, създаден през 2014 г., е една от най-големите известни подобни измами, като ФБР оценява стойността й на 4 милиарда долара.

Само в Обединеното кралство BBC изчислява, че инвеститорите са загубили повече от £100 милиона.

Лейла Бегум от Боу, една от жертвите на Ружа в Лондон, казва, че семейството й е загубило повече от £54 000 в OneCoin, след като е била убедена да инвестира от семеен приятел.

Но сега нито полицията на Обединеното кралство, нито самата Игнатова стоят зад продажбата на нейния апартамент. Вместо това хората, продаващи имота, са прокурори в северозападния германски град Билефелд, разкрива BBC.

По-известен със своята централа на Dr Oetker и замъка от 13-ти век, старинният Билефелд също е дом на специалисти по икономически престъпления, които ръководят европейските усилия за преследване на лидера на OneCoin.

С одобрението на прокурорите от Билефелд мезонетът на Игнатова в Лондон се върна на пазара този месец. Апартаментът е предмет на съдебна заповед в Гърнси от 4 ноември 2021 г., ден след като BBC разкри как офшорната тайна на Острова е скрила нейната покупка.

Преди Игнатова да бъде обявена за собственик на имота, официалният собственик беше базирана в Гърнси компания, регистрирана на адреса на Aquitaine Group Limited, мениджър на богатства, който никога не е отговарял на въпросите на BBC относно работата им за криптокралицата.

Прокурорите от Билефелд също обвиниха германския адвокат на Игнатова в пране на пари за прехвърляне на 20 милиона евро за финансиране на покупката на пентхаус и втори апартамент в същата сграда. Мартин Брейденбах отрича обвинението. Процесът срещу него и още двама души, продължава.

Когато пентхаусът в Кенсингтън се появи отново на пазара, исканата цена беше £12,5 милиона - един милион по-малко от цената, платена през 2016 г.

Съобщава се, че по-късно тя отново е намалена до £11 милиона, но вече апартаментът не е обявен за продажба. Агентът за недвижими имоти, Knight Frank, не отговори на въпросите на BBC дали е продаден, но повтори, че "е спазвал напълно през цялото време своите законови и регулаторни задължения".

Съгласно новите правила за прозрачност, липсата на посочване на крайния собственик на имот в Обединеното кралство може да попречи на продажбата му. Ако Игнатова не беше разкрита като собственик на пентхаус до 31 януари 2023 г., продажбата можеше да не е възможна.

Новите законови изисквания изискват също да се подаде "обичаен адрес на пребиваване" на собственика. В случая на Игнатова, Companies House не потвърждава дали е получил такъв адрес, но казва: "Ние работим в тясно сътрудничество с колегите от правоохранителните органи".

Старши прокурор Джералд Рюбсам се надява, че всички приходи от продажбата на мезонета в Лондон един ден може да компенсират жертвите на OneCoin.

"Първоначално се опитваме да избегнем връщането на парите на хората, които стоят зад измамата. Това е първата ни идея, да вземем парите, спечелени от престъпления", казва той. "Все още не е ясно дали парите ще отидат при инвеститорите в OneCoin, трябва да изчакаме и да видим как се развиват нещата."

Бегум е доволна, че германските власти са одобрили продажбата на пентхауса, но бе критична към начина, по който полицията на Сити Лондон се справи с разследването.

"Вярвам, че властите на Обединеното кралство трябва да помогнат на всички, които са британци и имат законни доказателства, за да кажат, че това са моите пари, които са влезли в OneCoin", казва тя. "Нуждаем се от такъв вид подкрепа и мисля, че те просто бяха много вяли по въпроса."

През 2019 г. полицията на Лондонското сити приключи своето разследване на OneCoin, заявявайки, че "не е в състояние да идентифицира активи на OneCoin в Обединеното кралство".

През декември 2022 г. съоснователят на OneCoin Себастиан Грийнууд се призна за виновен в Ню Йорк по обвинения в измама и пране на пари.

Издирването на Игнатова продължава, като ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, водеща до нейното арестуване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Не могат да преглътнат,

Не могат да преглътнат,

28.01.2023 | 07:09

че ги биха на тяхна територия, пари без покритие! И сега за назидание, защита на тезата : " само на нас е позволено да правим световна парична пирамида". Е няма вече желаещи за обмен на мъниста, срещу злато.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?