49

Обрат на изборите в Турция: Ердоган губи от опозицията по последни данни на агенция "Анка"

Избирателната активност е рекордна - близо 90 процента

Над 64 милиона гласоподаватели избират бъдещия президент на Турция между Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу и Синан Оган. 

По предварителни данни на агенция Анка, при отворени 32 сто от секциите Кълъчдароглу има минимална преднина от 47,45 на сто, Ердоган 46,77 на сто, а Оган - 5,40 на сто.  Председателката на районната организация на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу обяви 40 на сто от временните резултати за Истанбул. Кълъчдароглу има 51,42 на сто и Ердоган 46,06 на сто, а Оган 5,40 на сто от гласовете.

Междувременно, докато преброяването на гласовете след проведените днес президентски и парламентарни избори продължава в цяла Турция, кметовете на Истанбул Екрем Имамоглу и на Анкара Мансур Яваш направиха поразителни изявления.

Теле1

На фона на изборните резултати, представени от Анадолската агенция (AA) до момента, според които преднината е за Ердоган, Имамоглу заяви: "За съжаление, както на всички избори, се сблъскваме с манипулации на АА. Молим нашите граждани да не разчитат на тези ранни данни. Те са невалидни за нас.

И на предишните избори ситуацията беше подобна, но след това резултатите се промениха.

Мансур Яваш допълни: "Засега няма да дам точни резултати, но според 23,87 процента нетни резултати, с които разполагаме, кандидат президентът Кемал Кълъчдароглу в момента е напред. Повярвайте ни, доверете ни се. Притесняваме се да не дадем невярна информация сега. Не искаме да изпадаме в положението на АА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Петър

Петър

14.05.2023 | 22:51

Защо пишете глупости? Печели убедително. Ебаси малоумниците дето сте

Отговори
3 3
Майстор готвач

Майстор готвач

14.05.2023 | 21:39

Ердоган “изпусна” парата! Направи много зулуми, дано информацията да е вярна!

Отговори
20 6
ДАНО!!

ДАНО!!

14.05.2023 | 21:24

Много хора загубиха живота си, имотите си, здравето и семействата си при безогледната и човеконенависническа диктатура на Ердоган. Комшиите заслужават по-добър управник.

Отговори
32 9

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?