Следвайте ни

Обявиха за безопасна къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри

viber icon

Работата по обеззаразяването в британския град Солсбъри приключи близо година след опита за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. Къщата на бившия руски шпионин в този югозападен английски град е последният от 12 обекта, които бяха щателно почистени.

След 13 хиляди часа почистване бе сложен край на безпрецедентната акция по обезвреждане на химикала "Новичок", с който бяха отровени бившият руски шпионин и дъщеря му Юлия.

Почти година след атаката с "Новичок" и след 5 хиляди проби за наличие на отровата в Солсбъри и околността, къщата на Сергей Скрипал официално не представлява никаква опасност за обществеността, предава БТВ.

 В най-дългата подобна операция на британска земя са участвали между 600 и 800 военни - специалисти по биологични, химически и ядрени оръжия.

Около 190 военни и екипи от специалисти извършиха работата по обеззаразяването в Солсбъри и съседната община Еймсбъри, където през юли жена намери смъртта си след контакт със същото вещество. 

Освен къщата на Скрипал, почистени бяха пейката, където той бе намерен в безсъзнание с дъщеря си Юлия, пицария, бирария и търговски център, които двамата са посетили на 4 март 2018 г.

Обеззаразен е бил и домът на полицай, който е бил контакт с нервнопаралитичното вещество. Почистени са и три обекта в Еймсбъри.

Британското правителство обвинява Русия, че стои зад нападението с "Новичок" и издейства европейска заповед за арест на двама руснаци, представени като агенти на руското военно разузнаване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?