Следвайте ни

Обявиха турския Арнавуткьой за един от най-популярните квартали в света

viber icon


Списание "Тайм Аут" (Time Out) публикува класация на най-популярните квартали в света.  Докато барселонският Есккуера Де Ейхампле (Esquerra De L’Eixample) е посочен за номер едно в света, то от Балканите, само бешикташкият романтичен квартал Арнавуткьой, който се намира на брега на Босфора, е в престижния списък.


Списанието, което всяка година изброява различни области по света с различни критерии, тази година публикува списъка на най-популярните квартали в света. Докато списъкът на  "Тайм Аут" обикновено се изготвя по критериите за атмосферата на квартала, храната и напитките, нощния живот и културата, този път поради пандемията на коронавируса беше взет и в предвид общностният дух на квартала.


Кметът на Бешикташ Риза Акполат също сподели публикация в профила си в социалната мрежа, в която се казва: „Арнавуткьой е един от ценните квартали на Истанбул с дълбоко вкоренената история и историческа структура и една от най-красивите спирки на Бешикташ и Босфора.  В романтичното кварталче, имате възможност да наблюдавате великолепните исторически дървени реставрирани сгради, докато дишате аромата на морето. За нас е гордост, че квартал Арнавуткьой, който прави крачка в бъдещето, запазвайки своите културни ценности и култура на квартал,  въпреки бързата урбанизация, привлича вниманието в световен мащаб в това отношение. Ние ще продължим да защитаваме и обогатяваме Арнавуткьой.
В квартала живеят голяма общност константинополски гръцки и тук се намиря втората по големина в Истанбул гръцка ортодоксална църква "Св. Архангел Михаил" (Aya Strati Taksiarhi) 


Арнавуткьой означава "албанско село“ на турски, е исторически квартал в Истанбул, известен със своите дървени османски къщи, многбобройни кафета и престижни рибни ресторанти, както и кампуса на престижния  Робърт колеж с неговите исторически сгради. Той е част от квартал Бешикташ в Истанбул и се намира между Ортакьой и Бебек на европейската брегова линия на  Босфора. 

 

През 1468 г. султан Мехмед Завоевателят довежда много албанци воини и търговци и ги заселва в квартала, така султанът основава "Албанското село" Арнавуткьой. Преди това тук също е имало малко село, но е било заселено предимно с гърци, арменци и евреи. 


През 1863 г. на тепето над Арнавуткьой, и съседните квартал Бебек и Румелихисари, сред огромен тогава парк, е бил създаден престежния Робърт колеж, най-старото американско училище извън Съединените щати. 


След освобождението на България, редица видни и заможни българи са изпращали децата си да учат тук. 


През 1971 г. част от този кампус става част от университета Божазичи, който преди е бил колежната част на училището. Сградата на гимназията, и днес все още е американско училище, което продължава да е най-престижната гимназия в Турция и се намира в Арнавуткьой в историческия кампус на Робърт колеж.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?