71

Обявиха най-влиятелните паспорти в света, вижте къде сме ние

Според данните на Паспортен индекс (Passport Index) през 2022 г. са обявени най-влиятелните и търсени паспорти в света. В настоящия списък паспортът на нито една европейска държава не е под номер 1. 

 

Паспортният индекс е създаден през 2014 г. Той бързо се превърна в най-популярния източник в света за информация относно паспортната сила на държавите. 

АА

Повече от 65 милиона обработени данни до сега се считат за глобален показател в класацията на паспортите. В системата, която има незабавен достъп до актуални данни за паспортите, всяка година се обявяват и най-влиятелните паспорти в света. В списъка е включен и българския паспорт.

 

При паспортният индекс Хенлей (Henley Passport Index) силата на паспорта се определя от броя на страните, в които може да се пътува без виза.

 

На последно място 97, в класацията, както и предишните години е Афганистан. Притежателите на афганистански паспорт могат да влизат само в 38 държави.

АА

От Европейските страни, Босна и Херцеговина е на 43-то място. Притежателите на паспорт от тази страна нямат проблеми да влязат в 118 държави.

 

Турция и Русия са на 38-мо място в класацията, с право на навлизане в 123 страни. Граждани на Русия могат да влязат в 78 страни без виза. Но поради военните санкции срещу Русия, 75 държави вече не издават визи на границата на руснаци. Така, че реално Русия отиде по-назад в класацията.

 

Гражданите на Турция може да влизат в 73 държави без виза.  Те имат право да получат виза на границата от 50 държави. 75 държави изискват виза за турски паспорти.

 

Бахамите и Украйна са на 20-то място. Монако е на 10-то място. 

 

България е на видното 8-мо място в списъка, наред с Румъния, Кипър и Хърватия. Гражданите на тези държави влизат в 167 страни без проблем, като 31 държави изискват визи.

 

Исландия и Лихтенщайн са преди нас на 7-о място. Гражданите на тези страни и могат да влязат безпроблемно в общо 168 държави.

 

Естония, Латвия и Словения са на 6-то място, с безпроблемно влизане в 169 страни.  

 

Сингапур, Малта, Литва, Словакия и Канада са на 5-то място, като техните граждани отиват безпроблемно в 170 страни. 

 

Чехия, Гърция, Унгария, Великобритания и Австралия са на 4-то място, като могат да влязат безпроблемно в общо 171 страни. 

 

В челната тройка са САЩ, Дания, Белгия, Португалия, Норвегия, Полша, Ирландия и Нова зеландия. Гражданите на тези държави от 3-ти ранг могат да влязат в 172 страни без никакви проблеми. 

 

Германия, Швеция, Франция, Люксембург, Испания, Италия, Нидерландия, Австралия, Швейцария и Южна Корея са страните, които си поделят 2-ро място. Гражданите им могат безпроблемно да пътуват до 173 държави. 

 

Безспорен лидер в класацията са Обединените арабски емирства (ОАЕ), изпреварвайки всички европейски страни.

 

Ако имате паспорт на ОАЕ, можете да влезете в 121 държави без виза и от 59 страни получате виза на границата. Само 18 държави изискват виза за паспорта на ОАЕ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Другият прочит на новината

Другият прочит на новината

20.12.2022 | 13:42

В челната ОСМИЦА са 30 (ТРИДЕСЕТ) ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ, плюс САЩ, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ и ЮЖНА КОРЕЯ. Та си правете сметката колко "лошо" се живее в ЕС...както дудне нонстоп ШИБАНАТА ВИ ХИБРИДНА ПРОПАГАНДА!

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?