46
Следвайте ни

Оборудват с камери такситата в Истанбул заради оплаквания от клиенти 

viber icon

Голяма община Истанбул (IBB) реши да оборудва хиляди таксита, работещи в най-населения град в Турция, с вътрешни и външни камери, тъй като жалбите срещу шофьорите се натрупват. Център за транспортно наблюдение, ще позволи на властите да наблюдават таксита, както и превозни средства на градския транспорт.

Решението първоначално ще обхване около 15 000 таксита от над 17 000 в града. Всички те използват i-taksi, мобилно приложение за наемане на такси, разработено от общината. По-рано таксиметровите шофьори призоваха общината или да подобри приложението, или да им позволи да използват други приложения за придвижване. Общината също така позволи на шофьорите да използват други приложения със същото предназначение, при условия, определени от IBB, съобщи вестник Хюрийет в петък.

Камерите ще записват денонощно дейността в таксита и ще позволят на властите да разглеждат жалби от пътници или шофьори един срещу друг. Системата също така ще позволи проследяване на таксита чрез GPRS устройства. 

Повече от 50 000 шофьори, работещи на смени, управляват  17 395 таксита в целия град. Такситата са най-лесният начин за предвижване в гъсто населения град, ако не сте запознати с Истанбул или не искате да използвате масовия транспорт. И все пак техните шофьори са в центъра на нарастващите оплаквания, от прекалено високи цени спрямо туристи, избиране на „заможни“ чужденци пред турски клиенти и неприемане на пътувания на къси разстояния. Наскоро полицията засили проверките на таксита, глоби шофьорите и дори конфискува колите на някои, но проблемът продължава.

IBB многократно е предлагала да се добавят нови таксита в града, но политически разделеното общинско събрание не успя да намери решение на проблема досега. Предложенията на общината за издаване на съответно 5000 и 1000 нови регистрационни номера бяха отхвърлени на заседанията на органа за координация на транспорта.

Проблемът идва от факта, че един регистрационен номер за такси в Истанбебул е с астрономическа стойност близо 2 милиона турски лири (около 385 хил.лв.) Ако броя на такситата бъде увеличен, то това може да доведе до спад на тази пазарна цена. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?