4232

Обновената кула Галата посреща посетители, с историята на турския Икар

Кулата Галата, в истанбулският европейски квартал Бейоглу, беше отново отворена за посетители след мащабни ремонтни и благоустроителни дейности по покрива. Местни и чуждестранни посетители проявяват от десетилетия голям интерес към уникалната кула.

ХТ

Неотдавна приключиха поредните ремонтни дейности, извършени от турското министерство на културата и туризма, в историческата постройка.

След реставрацията, извършена под ръководството на историци, академици и съвременни технологи, кулата от вчера отново започна да приема посетители.

ХТ

По традиция туристите предпочитат да правят снимки от най-интересния панорамен балкон на 8-ия етаж на кулата, където има 360 градусова гледка към 16 милионния град. 

На 6-ия етаж на кулата малките посетители имат възможност да играят със семействата си видеоиграта „Намери в Истанбул“.

ХТ

Малчуганите бяха зарадвани също от новата симулация на 2-рия етаж, където полета на Хезарфен Ахмед Челеби, известен като турският Икар, от кулата Галата до азиатският квартал Юскюдар, който се намира от другата страна на Босфора, със саморъчно конструирани и изработени крила, е показан като забавна анимация.

ХТ

Проектите, изготвени в съответствие с технически анализи и георадарни доклади за стоманобетонните конструкции, добавени към кулата Галата между 1964 и 1967 г., са изпълнени с модерни технологии и под ръководството на експерти академици в своите области.

Цялата покривна конструкция и най-горната метална част на кулата бяха обновени.

ХТ

Реставрационните работи са извършени в съответствие с изискванията за съхранение на ценните исторически обекти, като е защитено културното наследство на мегаполиса.

Също така с помощта на орнитолози, гнездата на десетки мигриращи птици бяха запазени, по фасадата на уникалната историческа сграда.

Достъпът до един от най-посещаваните туристически обекти в Истанбул вече ще е лимитиран. Ще бъдат разрешени контролирани влизания в кулата, с максимум 100 души на час, в рамките на планирането на управлението на посетителите със специална онлайн система за резервации.

ХТ

Кулата Галата е една от най-важните исторически сгради в Истанбул и нейната история датира от Византийската империя. Кулата е построена от генуезците през 1348 г. Първото й име е известно като "Christea Turris", което означава "Кулата на Христос". Генуезците използвали кулата като част от крепостните стени на район Галата.

ХТ

В Османският период кулата, която попада под контрола на турците след превземането на Истанбул, е използвана за различни функции. През 16-ти век тя е служила за противопожарна наблюдателна кула.

В произведението на Евлия Челеби "Сейяхатнаме" (Пътепис) се описва, че Хезарфен Ахмет Челеби е летял от кулата Галата до Юскюдар през 17 век.

Хезарфен Ахмед Челеби е османски учен и изобретател от 17-ти век, известен с опита си за полет, описан колоритно от османския пътешественик Евлия Челеби.

Според разказа на Челеби, през 1632 г. Хезарфен Ахмед Челеби се изкачил на върха на кулата Галата в Истанбул, носейки примитивни крила, вдъхновени от наблюденията му на птиците и изучаването на въздушните течения. Той използвал тези крила, за да извърши полет над Босфора и да се приземи успешно на около 6 километра разстояние в квартала Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул.

Според легендата, полетът на Хезарфен бил наблюдаван от султан Мурад IV, който първоначално бил впечатлен от постижението му и го възнаградил с кесия злато.

ХТ

Въпреки това, по-късно султанът се разтревожил от потенциалната заплаха, която такъв талант може да представлява за властта му и изпратил Хезарфен в изгнание в Алжир, където той починал.

Историята на Хезарфен Ахмед Челеби е оспорвана от някои историци, които смятат, че разказът на Евлия Челеби може да е преувеличен или митологизиран. Независимо от това, тя остава популярна и вдъхновяваща легенда за човешкото желание за полет и иновация.

През 19 век кулата Галата е претърпяла различни реставрационни дейности. След основна реставрация през 1967 г. кулата се превръща в туристическа атракция. С последните реставрационни работи, започнали през 2020 г. и завършени през 2024 г., кулата е преструктурирана изцяло като музей и изложбено пространство.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?