Следвайте ни

Обмислят 4-дневна работна седмица в Нова Зеландия ВИДЕО

viber icon

Джасинда Ардърн постави на масата въпросът за четиридневната работна седмица като начин за възстановяване на Нова Зеландия след Covid-19. Тя призова бизнеса да обмисли мярката.

Според премиера на страната, която беше сред първите, обявили, че са се справили с пандемията, смята, че гъвкавата схема за работа може да повиши производителността и вътрешния туризъм, и да подобри баланса между работа и живот, съобщава The Guardian. 
 
 
Във видео, публикувано във Facebook профила на премиера, тя предложи на работодателите да разгледат четиридневната работна седмица и други гъвкави работни схеми като начин за стимулиране на туризма и в помощ на служителите им да се справят с проблемите, възникнали от COVID-19.

Във видео Ардърн казва, че предложения как да се преборят последиците от коронавируса е имало много - хората са предложили всичко, от по-кратката работна седмица до повече официални празници като средство за стимулиране на икономиката и насърчаване на вътрешния туризъм.

Неофициалните коментари на премиера развълнуваха новозеландци.

 

Говорейки от Роторуа, един от туристическите центрове на страната, Ардърн каза, че много новозеландци са казали, че биха пътували повече в страната, ако имат по-голяма гъвкавост на режима в работата.

 

Както и в други държави туристическият бранш в страната получи голям удар заради пандемията. В момента страната все още е със затворени граници за чужди граждани. В същото време много новозеландци изпитват на гърба си съкращения на заплати или затягат колана си в случай на уволнения.

 

"Чувам много хора да ми подсказват, че трябва да имаме четиридневна работна седмица. В крайна сметка това наистина е въпрос между работодатели и служители. Но толкова много научихме за Covid и тази гъвкавост на хората, работещи от дома, производителността може да се повиши", каза Ардърн.

 
 

"Наистина бих насърчила хората да мислят за това, ако сте работодател и сте в състояние да го направите. Замислете се дали това ще работи за вашето работно място, защото това със сигурност ще помогне на туризма в цялата страна."

 

"Трябва да запазим всички ползи за производителността, които работата вкъщи е донесла, включително по-чист въздух, като същевременно помагаме бизнеса да остане активен. Трябва да сме смели с нашия модел. Това е възможност за мащабна промяна.", смята тя.

 

Не на последно място тази мярка би свършила работата на психолозите , заради психичното здраве на хората след пандемията - трябва да се съсредоточим върху психичното здраве, за да се възкресим икономически, смята и премиера на Нова Зеландия.

 

"Четиридневната седмица е инструмент за защита на здравето на работниците във всяко отношение, като прави този модел още по-подходящ за новия свят, в който се намираме."

 
 

Десетки хиляди новозеландци бяха съкратени през периода на карантина в страната. Очаква се икономиката да се свие с до 8% през тази година, прогнозира за Нова Зеландия МВФ, а данните за безработицата могат да надхвърлят 15% и да достигнат до 30%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?