49

Обискираха домoвете на олигарха Коломойски и бивш украински министър

Разследването е за присвояване на петролни продукти на стойност около 1 милиард евро

 

Украинските служби извършиха обиски в домовете на милиардера Игор Коломойски и бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщиха местните медии.

Според украинските издания къщата на Коломойски е била претърсена по дело за измами в компаниите "Укртатнафта" и "Укрнафта", разследва се присвояване на петролни продукти на стойност 40 млрд. гривни или около 1 милиард евро и укриване на митнически плащания в големи размери.

Обискът у бившия украински министър на вътрешните работи Арсен Аваков е свързано с катастрофата на хеликоптер в Бровари, при която загина ръководството на МВР. По думите на Аваков служители на Държавното бюро за разследване проверяват договорите, подписани с Airbus преди шест години.

Според украинските медии офисът на Коломойски, който дълго време бе сочен за покровител на президента на Украйна Володимир Зеленски, вече е бил претърсен по делото "Укрнафта" миналата есен.

"Укрнафта" произвежда 90% от петрола на Украйна. Тя е един от най-големите собственици на бензиностанции. "Укрнафта" притежава най-голямата рафинерия в страната, която е разположена в Кременчук . Тя бе затворена малко след началото на войната поради щети от обстрел.

Преди това Игор Коломойски е бил съсобственик на двете компании, но през ноември 2022 г. те са национализирани. Украинският президент Володимир Зеленски обясни това с необходимостта да се "осигурят непосредствените нужди на отбранителния сектор". След национализацията Коломойски престана да бъде доларов милиардер, пише украинският Forbes.

През юли 2022 г. в Украйна бе съобщено, че Зеленски е лишил Коломойски от гражданство. Няма официално потвърждение на тази информация.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
хохохо

хохохо

01.02.2023 | 20:56

Агрегатите на ония пловдивски тулуп тоя ги е прибрал и продал!

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?