3906

Обезвредиха в тоалетната терорист държал 9 часа заложници в Истанбул

Турската полиция след мащабна операция освободи снощи седем работници, взети за заложници от въоръжен мъж в завод близо до Истанбул, собственост на американска компания за потребителски стоки Procter & Gamble, в знак на протест срещу войната в Газа.

АА

Местните власти съобщиха, че полицията е провела почти девет часова акция от началото на инцидента, за да убеди нападателя да освободи заложниците. Те го обезвредиха късно снощи когато терориста се е отбил в тоалетната.

Мъжът е задържан невредим, отбеляза пред репортери местният губернатор Седар Явуз.

АА

„Целта на мъжа беше да спре израелското клане в Газа и да отвори ГКПП Рафа в Египет“ за доставка на хуманитарна помощ за хванати в капан цивилни", допълни Явуз.

„След като преговорите с него не дадоха резултат, нашите сили за сигурност извършиха нестандартна операция, без да наранят заложниците. Те обезвредиха похитителя докато беше в тоалетната.“

АА

По време на операцията, беше разпространена снимка на нападателя който е с типичен палестински шал и позира до палестинско знаме и надпис "вратата ще бъде отворена за Газа", изписан на стената в червено.

В публикация в социалните медии нападателят отпразнува рождения ден на един от заложниците, като написа: „Всяка смърт е раждане. Надявайки се на раждането на мира и отварянето на вратите на мира“.

 

Терористът е бивш служител на компанията и е влязъл в 15 часа (14 ч. българско време) безпроблемно в сградата, като е взел заложници от висшата администрация на компанията.

АА

Той разреши половин часово излъчване на живо в инстаграм снощи към 18.30 часа, направено от един от заложниците. В него силите за реда и близките на похитените видяха, че заложниците са в добро състояние и не са вързани, а са били заключени в едно помещение.

АА

Губернаторът Явуз допълни, че мъжът носел два пистолета и изглежда имал експлозиви, завързани на гърдите му. Явуз заяви, че командосите в операцията "трябваше да са готови за всяка възможност".

Разтревожените роднини на заложниците, които се бяха събрали на пътя водещ към  отцепената от полицията сграда на фабриката, избухнаха в аплодисменти, когато бяха информирани за освобождаването на техните близки от местните власти.

АА

Много сме щастливи след напрегнатите дълги часове на чакане“, сподели Фатма Дурсун, чийто племенник беше сред заложниците.

Роднини на заложниците първоначално се запитаха защо нападателят ще се насочи към работниците в Турция - страна, която силно подкрепя палестинската кауза, за да покаже своята солидарност с народа на Газа.

АА

След атаките на 7 октомври израелските военни започнаха офанзива, която уби най-малко 27 019 души в Газа, повечето от които жени и деца, според здравното министерство на територията, управлявана от Хамас.

Турция се очертава като един от най-острите критици на Израел в мюсюлманския свят заради огромния брой цивилни жертви от кампанията му срещу Хамас.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?