2374
Следвайте ни

Обещано и изпълнено: Оцелелите от земетресението в Измир преди година получават нови домове

viber icon

Турция предостави нови жилища на хора, загубили домовете си при опустошителното земетресение през 2020 г. в провинция Измир, една година след като бедствието отне живота на 117 души. 

Правителството изпълни обещанието си да предостави нови къщи на хората, загубили всичко при земетресението на 30 октомври 2020 г., което разтърси Измир, третата по големина турска провинция.

Днес десетки къщи и магазини, построени от жилищна администрация, бяха предадени на оцелелите на церемония, на която присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той лично връчи ключовете на част от пострадалите от земетресението. 

Първоначално 596 апартамента и 145 магазина са били доставени на хора, чиито къщи и магазини са били разрушени при земетресението или са претърпели тежки щети. Построени са нови сгради в седем района в квартал Байраклъ, където са по-голямата част от жертвите и са докладвани най-тежките щети на сградите. 

Районът също така е в процес на мащабен проект за „градска трансформация“, програма която включва подмяна на стари, порутени сгради с нови, устойчиви на потенциални земетресения. Като цяло ще бъдат построени 5074 жилищни единици и 353 магазина. Очаква се следващата седмица и през следващите месеци да бъдат предадени още апартаменти на оцелелите.

След земетресението властите започнаха мащабно разследване на щети по сградите в Измир, като прочесаха около 210 000 структури. Установено е, че общо 680 сгради са били сериозно повредени, докато други 630 са със средни щети. Бяха разрушени около 500 силно повредени сгради, докато за други текат работи по събарянето.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Боян

Боян

27.11.2021 | 14:48

У нас кога??? Хотрино???

Отговори
0 0
Браво

Браво

27.11.2021 | 10:58

Българските власти да четат и да вземат пример.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?