71

“Ню Йорк Таймс”: Зеленски си тръгна без танкове и ракети от Вашингтон

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски, който посети Вашингтон преди два дни, не можа да се договори с американското ръководство за доставката на Киев на танкове и ракети с голям обсег, пише “Ню Йорк Таймс”, цитиран от glasove.com.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон администрацията на Джо Байдън тържествено обяви, че ще достави на Украйна първата система за противоракетна отбрана "Пейтриът". Въпреки това Зеленски поиска много други оръжия, но те му бяха отказани, като бяха посочени рисковете от ескалация на войната, пише в. "Ню Йорк Таймс". Отстрани може да изглежда, че възприемането на рисковете от страна на администрацията се променя - например през първите месеци на войната доставките на HIMARS дори не бяха обсъждани. Според източници на изданието обаче процесът на вземане на такива решения е различен.

Вашингтон следи променящия се характер на войната, а оттам и нуждите на Украйна, смятат източниците на вестника. Например реактивните системи за залпов огън HIMARS бяха предоставени, когато стана ясно, че Украйна се нуждае от оръжия с по-голям обсег от руската артилерия, за да унищожи щабове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовата линия. Въпреки това ракетите с най-голям обсег на действие на HIMARS, ATACMS, не бяха изпратени на Киев (и все още не са), тъй като се смята, че ако Украйна изпадне в трудно състояние, тя може да започне да изстрелва тези ракети в неоспорвана руска територия и да даде на руския президент Владимир Путин повод за ескалация на войната. "Пейтриът" се вписва в тази логика, тъй като сега Украйна трябва да се защитава от ракетни атаки срещу обекти в тила.

В момента източниците на вестника посочват три основни вида оръжия, които Вашингтон не е готов да предостави. Първите са тези с голям обсег на действие, като например ATACMS.

 

Вторите са особено високотехнологични изделия като тежките безпилотни самолети MQ-1C Gray Eagle и MQ-9 Reaper. Пентагонът се опасява, че те могат да бъдат свалени или да катастрофират и

да попаднат в руски ръце.

И накрая, третата група са оръжия, които изискват продължително обучение и усъвършенствана система за поддръжка. Те включват американски танкове "Ейбрамс" и изтребители F-16. US администрацията смята, че Украйна разполага с достатъчно танкове и самолети от съветски модели, които украинската армия запознава добре.

Но Вашингтон все още не желае пряк сблъсък между Русия и НАТО и смята, че тази опасност по никакъв начин не е намаляла, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Междувременно в САЩ бе гласуван бюджетът за следващата година.

Конгресът на САЩ одобри бюджет от 1,7 трилиона долара, в който близо 45 млрд. долара са предвидени за помощ на Украйна.

В същото време в. "Вашингтон Пост" пише, че

слабостта на САЩ е недостигът на артилерийско оборудване

от всякакъв вид.

Изданието цитира представителя на Пентагона Кристин Уормут, която казва, че в момента американската отбранителна промишленост може да произведе около 14 000 снаряда с калибър 155 мм за един месец. На свой ред неназован военен източник посочва, че украинските военни изстрелват такъв брой снаряди за два дни.

Уормут обаче отбелязва, че се планира увеличаване на производството на гаубични снаряди. Все още обаче не е известно колко време ще отнеме това. Украинските въоръжени сили използват американски гаубици с голям обсег на действие M777 с калибър 155 мм. Германските самоходни артилерийски установки PzH 2000, полските Krab и френските CAESAR имат същия калибър.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
ГО ВЕДА!

ГО ВЕДА!

25.12.2022 | 23:06

ТАКА КАК МЕ ГЛЕДАТЕ, КАТО МАЛО УМНИ! В ПРАХ И ПЕПЕЛ, ЩЕ ВИ ПРЕВЪРНА!

Отговори
0 0
украинУУу

украинУУу

25.12.2022 | 10:35

Но пък си тръгва с пълна уста, от отлежалото ако ме разбираш

Отговори
6 2
Чърчил!

Чърчил!

25.12.2022 | 10:21

Този , скоро ще си тръгне и без държава!Да ти предлагат мир за да станеш неутрален във война, която не е твоята и други я водят на твоя територия,която предварително си загубил!Да имаш възможност да получаваш всичко от всички и да бъдеш като Швейцария и хората ти да благоденстват и да си съсипеш държавата си е пълно малоумие и престъпление към собственния си народ!

Отговори
11 2
КОСТОРНАЯ ДЖАН

КОСТОРНАЯ ДЖАН

25.12.2022 | 09:37

СЪЩО МОЖЕ ДА ТИ ОКАЗВА МЕТОДИЧЕСКА ПОМОЩ :)

Отговори
1 1
ШУРУПОВА ДЖАН

ШУРУПОВА ДЖАН

25.12.2022 | 09:31

ПРОСЫПАЙСЯ МОЯ ДОРОГАЯ, НАДО ПОЛЫЙ МИТЬ! АКО СЕ ЗАТРУДНЯВАШ С ТЕХНОЛОГИЯТА, ЯГОФАРОВА ДИАНА, ЩЕ ТЕ НАПЪТСТВА :)

Отговори
1 1
ШУРУПОВА,

ШУРУПОВА,

25.12.2022 | 09:10

АКО ПОДАВАШ НА РАЗВОД, ХАЛКАТА ВЪРВИ ЗАЕДНИ С РЪКАТА :)

Отговори
0 1
Чичо Сам!

Чичо Сам!

25.12.2022 | 09:10

Този зелен гущер с неговите високопарни приказки заблуждава света и ще ни вкара в огромни приключения!А част от тези милиарди вече са сигурно в сметките му в офшорните зони,споделени със спонсорите му!Дано тази лъжа и режисирана измама скоро се разбере и и се сложи край !За да се върнем към нормалния си живот!

Отговори
16 5
КРАСНОВА, ГАНИЕВА

КРАСНОВА, ГАНИЕВА

25.12.2022 | 09:04

КАТО ДОБРИ ПИОНЕРЧЕТА И ДРУГАРЧЕТА, ПОЕМАТЕ ШЕФСТВО НАД ДРУГАРКАТА ШУРУПОВА! НЯМА ДА Я ОСТАВИМЕ ДА СИ СЕДИ НА ДЪРВОТО, НАЛИ? :)

Отговори
4 1
ШУРУПОВА,

ШУРУПОВА,

25.12.2022 | 08:59

И КАЗАХ ДА ПИЕТЕ РЕДОВНО КУКУМИЦИН, ДОКАТО ПАК СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В ХАЗАРИ :)

Отговори
2 4
ШУРУПОВА,

ШУРУПОВА,

25.12.2022 | 08:53

НЕКАКВА РОДСТВЕНА ВРЪЗКА С ЛЕОНИД ИЛИЧ БРЕЖНЕВ ДА ИМАШ? :)

Отговори
3 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?