4020

"Ню Йорк Таймс": Байдън, откажи се!

Редакционната колегия на американския вестник "Ню Йорк Таймс" снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

"Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва - а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна - тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор", посочва "Ню Йорк Таймс".

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс", двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. "Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември", написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

"Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация", добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън "мой приятел", заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че "Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране".

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?