Следвайте ни

Ню Йорк почете загиналите, но забрави оцелелите от 9/11

viber icon

Преди 19 години терористи отвлякоха четири пътнически самолета и ги разбиха в знакови американски сгради. 2974 души загубиха живота си на злокобния 11 септември. Националният институт по стандарти и технологии на САЩ публикува наскоро изследване, което показва истинския ужас на атаките.

Във фаталния ден в Световния търговски център се намират около 17 400 души. За щастие, голяма част от хората се намират под зоната на удара и са евакуирани. В Южната кула като по чудо са спасени 18 души, но в същия небостъргач около 600 души са убити на секундата или са хванати в капан. В Северната кула е истински ад, загиват 1366 души.

Оказва се, че след толкова години обществото помни и скърби за загиналите служители, полицаи и пожарникари. Имената им са изписани на мемориала в тяхна чест. А почти никой не говори какво става със стотиците оцелели или свидетели на ужаса. Оказва се, че няма организации, които да работят с хората преживели ужаса.

Всеки трети от тях страда от посттравматичен стресов синдром 

Изследванията показват, че близки свидетели и оцелели в кулите са 24 550 души. 7450 от тях се мъчат от години с психически проблеми, предизвикани от ПТСС.

Какво точно е този синдром разказва Лида Нордстрьом, която е учила в гимназия „Питър Стювесант” - на няколко пресечки от небостъргачите на Световния търговски център. „Бях на 17 години. Оттогава не мога да слушам шум на самолетни двигатели или на хеликоптер, без да изпадна в шок - треперя и тялото ми пламва”, обяснява младата жена, която сега живее в далечния Лос Анджелис. Младата жена описва своите неделни утрини, когато не може да прогони от съзнанието си образа на миналия с вой над главата й самолет, който удря южната кула.

Преди година „Ню Йорк Таймс” разказа тъжната история на една друга забравена жертва на 11 септември - Кайла Бержерон. По време на първия сблъсък тя работи на 68-ия етаж в единия от небостъргачите. „Сградата се разтресе силно и някой каза, че ни е ударил малък самолет. Ударът беше силен. Дали наистина е някаква „Чесна”, помислих си аз”, връща се в спомени Бержерон. След това денят й е като в мъгла -

слиза 67 етажа по стълбите, които са тъмни и мокри, защото от удара са се пръснали всички тръби.

Животът на оцелялата Кайла Бержерон е белязан оттогава от пропадане след пропадане. Тя е класически оцелял от атаките на 11 септември, който страда от посттравматичен синдром. По време на терора тя работи в пристанищната служба на Ню Йорк, чиито офиси са в небостъргачите. След 11 септември Кайла се мести на друга държавна работа в Уест Палм Бийч във Флорида. Там си купува апартамент. Целта й е да е колкото може по-далеч от Ню Йорк. През 2009-а постът й е съкратен. Следва период на дълбока депресия.

Кайла Бержерон

Тогава Кайла Бержерон губи и апартамента си в Уест Палм Бийч. Не може да изплаща вноските по ипотеката и банката го продава. Отива в Джорджия при баща си и там започва да работи в ресторант за бързо хранене. „След „онзи ден” винаги се чувствам напрегната. Затова пия вино, за да се успокоя”, обяснява тя.

Една вечер след работата в ресторанта Кайла минава през близкия бар и изпива няколко чаши вино. След това се качва на колата си и тръгва към мексикански ресторант. Там също пие, но изведнъж всичко й се губи. „На другия ден се събудих в полицията. Униформените ме заведоха при колата ми - цялата й предница беше смачкана, а аз не помнех нищо. Оказа се, че съм разбила автомобил пред мен и съм минала на червено”, разказва Кайла.

Съдията й предлага да избере - затвор или да премине през програма за психическа рехабилитация

Специалистката по посттравматичен синдром д-р Жаклин Молин предупреждава, че няма времеви граници за това ужасяващо психическо състояние. „Хората може да го развият години след 11 септември. За нас не е ясно какво активира заболяването”, казва д-р Молина.

В същото вече не функционира Мрежата на оцелелите след 11 септември. Тя бе създадена да помага на живите. През 2007 г. стана скандал с председателят й, после мрежата лека полека спря да работи. Последният публикуван пост в сайта й е от 2017 година.

Възмездието застигна Бин Ладен след 10 г.

Бин Ладен беше застрелян от щатски командоси

Зад атентатите на 11 септември 2001 г. стои терористичната организация "Ал Кайда" на саудитеца Осама бин Ладен, сочи разследването. Двама от организаторите са от Обединените арабски емирства, останалите са от Египет и Ливан. Нападенията са планирани лично от Халед Шейх Мохамед. Той е заловен през 2003 г. в Пакистан. През 2008-а той и още четирима са изправени на съд. Те признават, че са организирали атентатите.

Бин Ладен надживява 11 септември с 10 години. През това време се крие като плъх в мазета, пещери и други скривалища. На 1 май 2011 година президентът Барак Обама съобщава, че Бин Ладен е убит в град Аботадад в Пакистан.

Разнобой между ЦРУ и ФБР улесни атентаторите

Атаките показаха една фатална слабост на Съединените щати - различните разузнавателни агенции не споделят с другите своята информация и гледат една на друга като на конкуренти. Така ФБР знае, че няколко ислямисти карат курсове за пилоти, а ЦРУ - че се готви голям атентат с граждански самолети от "Ал Кайда". До 11 септември тези две информации не попадат в една обща разузнавателна агенция, която да ги анализира. Това се променя със Закона за реформи в разузнаването за борба с тероризма от 2004 година. Агенциите са поставен под шапката на Дирекцията за централно разузнаване. В тази общност влизат 16 различни организации.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?