1553

Ню Йорк одобри компостирането на човешки тела

Ню Йорк стана най-новият от щатите в САЩ, който разрешава т.нар. човешко компостиране. След смъртта си човек вече може да превърне тялото си в почва, което се разглежда като екологична алтернатива на погребението или кремацията.

Практиката, известна още като "естествено органично намаляване", се изразява в разлагане на тялото в продължение на няколко седмици след затварянето му в контейнер.

През 2019 г. Вашингтон беше първият щат в САЩ, който легализира тази практика. Колорадо, Орегон, Върмонт и Калифорния последваха този пример.

Така Ню Йорк е шестата американска юрисдикция, която разрешава компостирането на човешки тела, след като в събота беше одобрена от Кати Хочул, губернаторката на щата от Демократическата партия.

Тялото се поставя в затворен съд заедно с избрани материали като дървени стърготини, люцерна и слама и постепенно се разгражда под действието на микроби.

След период от около един месец - и процес на загряване, за да се унищожи всяка зараза - близките получават получената почва. Тя може да се използва за засаждане на цветя, зеленчуци или дървета.

Една американска фирма, Recompose, заяви, че услугата ѝ може да спести един тон въглерод в сравнение с кремацията или традиционното погребение.

Емисиите на въглероден диоксид допринасят значително за изменението на климата, тъй като задържат топлината на Земята в резултат на явление, известно като парников ефект.

При традиционните погребения с ковчег също се изразходват дървесина, земя и други природни ресурси.

Поддръжниците на човешкото компостиране твърдят, че то е не само по-екологичен, но и по-практичен вариант в градовете, където земята за гробища е ограничена.

Одобрението на процеса от страна на Ню Йорк е "огромна крачка към достъпната екологична грижа след смъртта", каза пред New York Post един от базираните във Вашингтон доставчици на услугата - Return Home.

За някои обаче съществуват етични въпроси относно това какво се случва с почвата, която се получава в резултат на компостирането.

Католическите епископи в щата Ню Йорк съобщават, че са се противопоставили на законодателството с аргумента, че човешките тела не трябва да се третират като "битови отпадъци".

Изказани са и опасения относно разходите за компостиране. Но фирмата Recompose, чието съоръжение в Сиатъл е едно от първите в света, твърди, че нейната цена от 7 000 долара е "сравнима" с конкурентните варианти. Според Националната асоциация на погребалните директори (NFDA) през 2021 г. средната сума в САЩ за погребение с трупополагане е била 7848 долара или 6971 долара за погребение с кремация.

Компостирането на човешки тела вече е законно в цяла Швеция. А естествените погребения - при които тялото се погребва без ковчег или в биоразградим ковчег - са разрешени и в Обединеното кралство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Мръсниците

Мръсниците

01.01.2023 | 23:58

Имат човека за отпадък.

Отговори
5 1
Западняк

Западняк

02.01.2023 | 01:43

Повечето хора са отпадъци по рождение.

Отговори
1 3

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?