46

Ню Йорк обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка

Властите в Ню Йорк обявиха извънредна ситуация в областта на общественото здраве във връзка с маймунската шарка, като казаха, че градът е епицентърът на епидемията в щата и този ход ще засили мерките за забавяне на разпространението на болестта, предаде Си-Ен-Ен, цитирана от БГНЕС.

„По наши оценки, приблизително 150 000 нюйоркчани в момента може да са изложени на риск от заразяване с маймунска шарка“, се казва в съвместно изявление на кметът Ерик Адамс и д-р Ашвин Васан, комисар на градския отдел по здравеопазване и психична хигиена. „Тази епидемия трябва да бъде посрещната със спешност, действия и ресурси, както на национално, така и на световно ниво, и това обявяване на извънредна ситуация за общественото здраве отразява сериозността на момента.“

Декларацията влиза в сила незабавно, се казва в съобщението.

Това идва само ден, след като губернаторът на Ню Йорк Кати Хоkoул издаде изпълнителна заповед за обявяване на извънредно бедствено положение в щата, като каза, че „повече от един на всеки четири случая на маймунска шарка в тази страна“ са в щата. Наред с няколко други действия, заповедта на губернатора разширява броя на хората, отговарящи на условията за прилагане на ваксини срещу маймунска шарка, изисква доставчиците да изпращат данни за ваксината до здравния отдел на щата и ще засили текущите усилия за реагиране, включително усилия за получаване на повече ваксини и разширяване на капацитета за тестване, казаха от кабинета на губернатора.

Какво е необходимо да знаем за маймунската шарка?

Други лидери в САЩ, и по целия свят, бият тревога относно маймунската шарка, тъй като броят на инфекциите продължава да расте, а предлагането на ваксини не отговаря на търсенето. Експерти, включително д-р Антъни Фаучи, подчертаха, че епидемията от маймунска шарка трябва да се приеме сериозно и да се предприемат по-строги мерки, докато федералните служители продължават да обмислят общонационална декларация за извънредно положение за общественото здраве. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ФАЩ страната на маймуните

ФАЩ страната на маймуните

31.07.2022 | 14:28

Абе много маймуни и маймунджилък у тоя Ню Йорк Ба

Отговори
4 0
767

767

31.07.2022 | 15:57

Много педа-и

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?