71

NYT: Западът бърза да въоръжи Украйна преди съкрушителния удар на Путин

Идеята за бързи доставки възниква на фона на загубата на Соледар от украинците, която Западът все още не може да приеме и признае

 

Западът се опитва да подготви Киев максимално за предстоящата мащабна руска офанзива като продължава да напомпва оръжие в Украйна. Германски танкове и западна техника отново ще минат на украинска земя, пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от glasove.com.

Точно поради тези съображения в Киев ще бъдат изпратени танкове. 

Преди това доставки от този характер не бяха правени от страх от ескалация, но сега Вашингтон има нова цел - да промени баланса на силите, преди да започне руската офанзива. 

В края на декември САЩ възнамеряваха да изпратят в Украйна зенитно-ракетни комплекси Patriot. 

Веднага след това Франция и Германия се споразумяха да дадат танкове. 

Великобритания и Полша също обещаха да дадат няколко "Леопарда 2". 

Украйна мечтае с германски танкове, американски системи за противовъздушна отбрана и европейски бронетранспортьори да успее да отблъсне Русия. 

Идеята за бързи доставки възниква на фона на загубата на Соледар от украинците, която Западът все още не може да приеме и признае. 

"Украйна няма собствени танкове - по-голямата част от танковия парк е унищожен или повреден. Няма достатъчно снаряди."

В същото време системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е най-модерната система за противовъздушна отбрана, произведена в САЩ (въпреки че СССР а и Руската федерация са се научили как да се справят с нея). И гореспоменатите бронирани машини са по-леки и маневрени от танковете. 

"Досега Западът не е доставял на Украйна изтребители и ракети с голям обсег, способни да ударят Крим и самата Русия. Киев не е получил танкове M1 Abrams, които изискват постоянна поддръжка и специално гориво. 

Но западните съюзници вече се съгласиха за останалото", каза миналата седмица по време на брифинг помощник-министърът на отбраната Лора Купър. 

По нейно мнение, "сега е най-добрият момент за украинците да променят динамиката на бойното поле". 

Русия също мисли за подготовка на пролетна офанзива - пресата цитира данни на европейското разузнаване. Бившият помощник-генерален секретар на НАТО по инвестициите в отбраната Камил Гран заяви, че Москва е мобилизирала стотици хиляди хора за нова офанзива и Украйна чака „съкрушителния пролетен удар на Путин“. 

Окончателно въпросът ще бъде решен на 20 януари на среща на ръководителите на военните ведомства на страните от НАТО в Германия. 

„Великобритания, например, възнамерява да изпрати само 10 танка Challenger 2 в Украйна. Лондон и Варшава работят заедно, оказвайки натиск върху Берлин, за да принудят Шолц да даде разрешение за изпращане на Leopards, но това изисква зелена светлина от Вашингтон“, казват авторите.. 

Напомнят още - след (в случай на) такова решение германските танкове и западната техника "ще тръгнат по земята на Русия" - както през Втората световна война, така че има въпрос - ще стигнат ли и докъде. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
кой ви вярва шор_ошояди?

кой ви вярва шор_ошояди?

17.01.2023 | 14:34

как става това все безплатно "въоръжават" Украйна, а от булгаристанските си "съюзници" за въоръжение искат майка си и баща си?

Отговори
4 16
озадачен

озадачен

17.01.2023 | 13:56

Докога ли ще продължи ПРО-РУСКАТА редакционна политика?

Отговори
19 5
Киро

Киро

17.01.2023 | 13:38

Какъв съкрушителен удар - Путьо за 320 дни е завзел 100 села.

Отговори
18 8
Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ!

Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ!

17.01.2023 | 11:06

Слава Україні ❤️ Братя БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ УКРАИНСКИТЕ ГЕРОИ НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ, МОМЧЕТА! БИЙТЕ СЕ ЗА СВОБОДАТА СИ, БИЙТЕ СЕ ЗА ЗЕМЯТА СИ, ПАЗЕТЕ СЕМЕЙСТВАТА СИ, ДОМА СИ И ВЯРВАЙТЕ В БОГА! ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА ЗА ВАС ЗАПОЧНА! НЕКА БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ! ЦЯЛА ЕВРОПА СЕГА ВАЗИ ГЛЕДА! ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ!

Отговори
51 17
Българийо Мила,кога и ти ще дадеш оръжие за Победа

Българийо Мила,кога и ти ще дадеш оръжие за Победа

17.01.2023 | 11:42

На Демокрацията ? Слава Украiне !

Отговори
40 9

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?