2374

NYT: Унгарците "изразявали надежда" за превземането на Закарпатието на Украйна

В началото на руската инвазия в Украйна унгарските свещеници са „изразявали надежда“ за превземането на Закарпатския регион от Будапеща, пише колумнистът на New York Times Ерика Соломон, позовавайки се на местни жители.

Публицистът отбелязва, че унгарското малцинство, живеещо в този регион, е двойствено по отношение на случващото се в страната. Някои от тях вярват, че Русия ще реши да превземе Киев.

„В граничните градове (с Унгария) във въздуха витае недоверие. Някои етнически украинци заявиха в интервю, че в първите дни на военните действия унгарските свещеници са призовали вярващите да запазят надежда, че след падането на Киев, столицата на Украйна, регионът ще бъде превзет от Унгария, въпреки че няма документални доказателства за тези твърдения“, обясни Соломон.

Според нея тесните връзки на живеещите в Закарпатието унгарци с историческата им родина пораждат разногласия относно виновника за конфликта в Украйна.

„Унгарските канали поставят под въпрос позицията на Украйна относно желанието на Русия да отнеме територии и вместо това споделят мнението на Москва за желанието да защити рускоезичното население – това е национално малцинство, което говори различен език, което не ги отличава от етническите унгарци“, се казва в статията.

Закарпатието преди това е в състава на Австрийската империя. След разпадането на Хабсбургската монархия в резултат на Първата световна война тя отива в Чехословакия. От 1939 г. част от тази територия е окупирана от Унгария, но след поражението на Нацистка Германия в Москва е подписано споразумение за присъединяване на региона към Украинската ССР.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

21.06.2022 | 17:19

Между унгри и укри разликата е точно никаква. Все са турци. И едните и другите ще ядат сутрин ,обед и вечер САРМАТИ. Надявам се последните да не са високоточни ,а от разпръскващите отмъщение безразборно навред. Земята на унгарците е заграбена Българска Територия! Земята на украинците е заграбена Българо-Руска Територия! ДА ЖИВЕЕ РУСКО-БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!!

Отговори
1 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?