71

NYT разкри: САЩ и Англия планираха успешното настъпление на украинската армия

Стратегията за победите на въоръжените сили на Украйна в началото на есента беше разработена в продължение на няколко месеца по време на напрегнати преговори между украинското ръководство и техните американски и британски колеги.

Това съобщи The New York Times, позовавайки се на свои източници, информират всички украински осведомителни агенции.

На тези разговорите с украинските военни са присъствали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и началникът на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили. През цялото това време западните колеги са давали съвети на Киев, а също така са изразявали своите стратегически съображения, отбелязва изданието.

 

„Работата над контранастъплението започна скоро след както президентът на Украйна Владимир Зеленски каза на своите генерали, че той иска да направи голяма стъпка, за да демонстрира, че неговата страна може да даде отпор на руското нахлуване.

По негова заповед украинските военни разработват план за широко настъпление на юг, за да върнат Херсон и да отрежат Мариупол от руските войски на изток“, пише NYT.

Въпреки това, както украинските генерали, така и официалните представители на САЩ считат, че такова настъпление ще доведе до значителни загуби за ВСУ. Също така решаващ фактор е било изискването контранастъплението да се проведе преди захлаждането, за да не може президентът на РФ Владимир Путин да използва газов натиск срещу Европа.

През лятото, когато украинските и американските военни тествали във формат широкомасштабното настъпление на юг, те установили, че то ще се провали. Тези резултати били докладвани на Зеленски и след това заповедта му за настъпление на юг била променена.

В тази връзка украинското ръководство решило да сподели подробности за плановете с представители на американското и британското разузнаване. Според представител на американската администрация Съливан е разговарял няколко пъти с ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Йермак за планиране на контранастъплението.

Мили от своя страна е разговарял с високопоставени американски военни, страните са обменяли разузнавателна информация и обсъдиха въпроси за военна помощ, пише NYT.

„Направихме симулации и малко теоретично обучение. В резултат на тези учения се оказа, че някои начини за провеждане на контранастъпление биха били по-успешни от други. Дадохме този съвет и след това украинците го обмислиха и направиха тяхното решение", казва в интервю заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Академик Амосов

Академик Амосов

14.09.2022 | 15:28

"Доброто също трябва да има юмруци." Академик Амосов

Отговори
7 3
хахах

хахах

14.09.2022 | 17:10

САЩ и Англия са доброто ли ве? хахахахаха. Боже колко си наивен...или глупав.

Отговори
4 4
Немската овчарка

Немската овчарка

14.09.2022 | 15:20

Засега на умряло вият КРАСТАВИТЕ ФАШИСТКИ АЗИАТСКИ ПСЕТА.

Отговори
6 4
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 14:35

Пропагандата работи с пълна сила , нали западните кучета не се биле месели. Ще вият на умряло съвсем скоро.

Отговори
14 8
Пловдив

Пловдив

14.09.2022 | 14:47

Е ся вече руснаците се ядосаха и като тръгнат за два дена ще маршируват в Киев. А до една седмица по улиците на Берлин.

Отговори
11 5
лъжлива шорошоядска гнида

лъжлива шорошоядска гнида

14.09.2022 | 14:34

Те много работи планираха: да ни затварят от Ковид, да фалират Путин със санкции ... а сега ни Ковид, не са къпят и гасят лампи, слава на Путин!

Отговори
16 7
ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА - национален руZZки герой

14.09.2022 | 14:16

На нас, бурято- чечено- руSSнаците пък ни помага северна корея.

Отговори
8 9
Боян

Боян

14.09.2022 | 13:52

Преди 3 дни се завърнах от Грузия, където навсякъде по улиците се вижда украинското знаме и/или текст в подкрепа на украинската кауза. На един от електронните билбордове периодично се появяваше надпис на английски “Бъди смел като Украйна”. (Съжалявам, че в коментарите не може да се качват снимки, за да покажа някои от тях.) Грузинците, особено по-възрастните, не говорят английски, и на няколко пъти имах неблагоразумието да започна разговор директно на руски. Доста криви физиономии получих, но по разваления ми руски след това разбираха, че не съм руснак и обстановката се разведряваше, питаха ме откъде съм и т.н. Грузинците са сърбали попарата на руснаците и не ги любят, а на всяка бутилка грузинско вино пише, че 20% от грузинската територия е незаконно окупирана от РФ. Държавата е малко по-бедна от България, въпреки че са преживели война и не са в ЕС (с потоците от еврофондове), но се движат в правилната посока и прогнозата ми е, че ще ни задминат, така както го направи Румъния. Друго, което ми направи впечатление – полицейските участъци са като молове. Прозрачни прозорци отгоре до долу. Всичко се вижда. Идеята е че щом има прозрачност, няма да има корупция. Знаех за уволнените 15 хил. пътни полицаи, но горното го бях пропуснал. Слава на Украйна!

Отговори
12 11
аман от кре_тени!

аман от кре_тени!

14.09.2022 | 14:31

Хаха ид+иот, ти какво лоши си видял от руснаците и като си в ЕС си малко по-богат от грузинците! Каква е ползата да си против тях?

Отговори
15 7
Дрон

Дрон

14.09.2022 | 15:46

Крет---ните са най-големи кре...ни , когато се мислят за умни .

Отговори
4 1
Яяяя

Яяяя

14.09.2022 | 23:27

Не е кре_тен. Просто е малък и не е живял "при руснаците" когато бяхме сателит на Москва. Не е посрещал Клинтън в София и не се е разочаровал след 30 г. когато е разбрал ,че за САЩ ние сме само колония. Не знае какво ни е давал СССР в замяна на чушките и доматите. Че живеехме по-богато от самите руснаци на практика за тяхна сметка. Не знае , че американците никога няма да позволят да забогатеем като тях, а само колкото да купуваме от тях, и да не сме бедни за да не вдигаме революция. И грузинците не го знаят.

Отговори
1 2
Xjjx

Xjjx

14.09.2022 | 23:54

Мамин, руснаците знаеш ли как казват на гризинците? Барани. Овце. Мюсулмани ядящи овнешко и миришещи на такова. И тяхния ред ще дойде, да учат руски.

Отговори
0 3

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?