2374

NYT хвърли бомба: България продава оръжие на Украйна чрез US компания

България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез щатската компания Ultra Defense Corp. Тази бомба хвърли авторитетното американско издание "Ню Йорк Таймс" в момент, когато у нас вървят спорове дали родните военни заводи не бълват продукция за властите в Киев, въпреки уверенията на вицепремиера Корнелия Нинова, че не сме изнесли дори един патрон. Зам.-председателят на комисията по отбрана в НС и депутат от ГЕРБ Христо Гаджев съобщи вчера за 600 000 гранати за гранатомет, "които са изнесени от българска компания за полска компания, с украински самолет до украинската граница".

„България изнася оръжия от десетилетия. Къде отиват - това не е нещо, което може да проследи българската страна.” Така пък отговори депутатът от ПП Калоян Икономов на въпрос дали на практика България изнася през американска фирма снаряди за Украйна. По-рано се появиха информации за внесено българско оръжие, произведено от военните заводи Арсенал, ВМЗ, Аркус и Емко. Износът е осъществен от две полски компании ​- Arm Techsp. Zo.O и Vismag Jacek Jakubczyk, и една чешка фирма - Excalibur Army Spol.S.R.O. Ето и съкратен вариант на статията в "Ню Йорк Таймс": 

В непосредствена близост до пистата на полско летище мотокари опразват транспортния самолет С-17 на ВВС и един по-малък граждански самолет. Те пренасяха палети от зелени сандъци, пълни с боеприпаси, които се товареха на десетки камиони.

Някои от тези оръжия бяха американско производство, докато други разнообразни боеприпаси са произведени в Източна Европа - всички те са сред най-необходимите нужди на Украйна за военна помощ, които скоро щяха да бъдат натоварени на колоната от чакащи камиони с влекачи, за да се отправят към Украйна. 

Пентагонът получава голяма част от американското оръжие, което изпраща на Киев от собствените си запаси, но разчита и на американски изпълнители за отбранителни услуги, които претърсват източноевропейските заводи за боеприпаси, за да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от бившия противник на Съединените щати - СССР, за да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличаване на военната помощ за Украйна.

Украйна все още използва много оръжия, характерни за руската армия, като например съвременните автомати "Калашников". И макар че молбите на Украйна за по-сложно въоръжение - като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger - получиха широка публичност, армията на страната има належащи нужди от широк спектър от боеприпаси, включително десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха. 

Пентагонът нарича тези оръжия, включително ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, "нестандартни боеприпаси".

След атаките от 11 септември Пентагонът купува големи количества такива оръжия чрез различни американски отбранителни фирми, за да снабдява армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които все още разчитат на оръжия съветски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има около 60 служители и е изградила оживен бизнес, като работи с фабрики в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република.

Според Матю Херинг, собственик на компанията, тези страни осигуряват около 90% от нестандартните боеприпаси, закупувани от Пентагона.

Дали някои европейски държави, които все още произвеждат боеприпаси по съветски стандарт, ще продават стоките си на Украйна, е политическо решение.

"В бъдеще украинската армия ще трябва да премине към стандартни за НАТО оръжия, за да може да се възползва от огромните запаси от боеприпаси на Запада, които се намират в бункери в Европа и САЩ", според  Джейсън Кроу, бивш рейнджър от армията, член на комисиите по въоръжените сили и разузнаването към Камарата на представителите 

Тази стъпка вече е в ход, отчасти чрез предоставянето от Пентагона на пет батальона 155-милиметрови гаубици, за да се задоволят неотложните нужди на Украйна от така наречените далекобойни оръдия, които са сходни по възможности със 152-милиметровите оръдия съветски модел, използвани от Украйна срещу Русия. 

"След инвазията САЩ са координирали и доставили на Украйна повече от 50 милиона боеприпаси за леко стрелково оръжие, голяма част от които са съветски модел", обясни преди дни прессекретарят на Пентагона Джон Ф. Кърби.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Оооооо Щипка

Оооооо Щипка

27.04.2022 | 12:51

А за газови камери и мотика 16 номер със компютърно управление ЧуВал ли си бе чувал

Отговори
0 2
Нищо ново

Нищо ново

27.04.2022 | 11:03

Познатото старо.....отвън научаваме повече за далаверите на управляващите. Тук ПРЕСтитутките мълчат.

Отговори
7 3
Чувал съм Нали Даже и за Ковид

Чувал съм Нали Даже и за Ковид

27.04.2022 | 09:39

А интересно пИчалбата кой я прибира Щото я кък съм чувал е крайния продавач а не подизпълнителите А съм чувал даже че ония пчелички работещи във военопромишлемия комплекс отдавна приватизиран от другаря чифут Гебрев и Чифутска компания във България със месеци и години не са вземали заплати Чувал съм даже че другаря чифут Гербев го газил Новичок Ама само съм чувал Нали А вие нещо да сте чували различно Нали

Отговори
7 3
БНО Шипка

БНО Шипка

27.04.2022 | 09:57

А за хаповете за шизофрения чувал ли си? Спрат ли се, почват виденията и гласовете...

Отговори
3 6
Експерт

Експерт

27.04.2022 | 09:11

Браво на Нинова! Знаех си, че дълбоко в себе си е ЗА подкрепата на братска Украйна!

Отговори
4 5
ddd

ddd

27.04.2022 | 09:07

Добро утро свате! Това го знаеха всички.

Отговори
8 2
Кака Кури

Кака Кури

27.04.2022 | 09:04

Падам и умирам

Отговори
4 4
АмИ

АмИ

27.04.2022 | 20:52

Лъжеш

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?