1553

Нулева корупция при талибаните, изгониха 3000 свои

Талибаните изгониха от редиците си 3000 свои членове, обвинени в незаконни практики. Това е част от обширен "процес на филтриране", започнал след завръщането им на власт в Афганистан, предаде АФП.

Талибаните превзеха Кабул през август след 20-годишен бунт срещу подкрепяното от САЩ афганистанско правителство.

Новите власти обещаха по-малко строг режим от този, с който талибаните управляваха между 1996 и 2001 г., а ислямисткото движение създаде комисия, която да идентифицира онези от членовете му, които нарушават правилата му.

Досега около 2840 членове са били изгонени от редиците в 14 от 34-те провинции на страната и процесът ще продължи в други провинции, каза Латифула Хакими, ръководител на тази комисия в Министерството на отбраната.

„Те са уличени в корупция, наркотрафик и намеса в личния живот на хората. Някои са имали връзки с групировката „Ислямска държава“, каза той.

След връщането на талибаните на власт правата на жените бяха драстично ограничени. Жените-държавни служители не можаха да се върнат на работа, а много средни училища вече не записват момичета. На жените също е забранено да пътуват на дълги разстояния, без да са придружени от роднина от мъжки пол.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

ФОРЦА ТАЛИБАНИТЕ

16.01.2022 | 12:47

ЧАКАМЕ ВИ СКОРО БАЙДАН ДА ВИ ПРАТИ И В БЪЛГАРИЯ--ИНЩААЛАХ

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?